dTest: V hummusu často chybí olivový olej, základní surovina cizrnové pomazánky
Hledáte tip na nějakou zdravou a vydatnou snídani nebo svačinu? Co takhle cizrnový hummus? Časopis dTest ale ochutnal a otestoval 11 pomazánek od 9 výrobců a občas se nestačil divit.
Hummus se vyrábí z vařené cizrny. „Ve své nejzákladnější podobě by měl obsahovat i sezamovou pastu, česnek, olivový olej a citronovou šťávu,“ vysvětluje redaktorka dTestu Olga Šlesingerová. „Olivový olej ale ani zdaleka není ve všech prodávaných pomazánkách. Výrobci ho bohužel nahrazují hlavně olejem řepkovým.“
Vítězové dTestu:
1. Houmous Extra Virgin Olive Oil (Marks&Spencer)
2. Hummus Natur (Warmuža)
3. Lunter Hummus
Zajímali se i o obsah soli a dalších náhražek (škrob, přidané rostlinné bílkoviny nebo vláknina), které do pomazánky rozhodně nepatří. Pokud si totiž hummus kupujete jako „zdravé“ jídlo, hlídejte si, co kupujete. Problém ale je, že pro jeho výrobu neexistuje nějaký univerzální recept ani vyhláška.
Bohatá na bílkoviny?
Cizrna jako suchá luštěnina má vysoký podíl bílkovin (až 20 %). Před vařením ji ale musíte namočit. Tím sice zvětší svůj objem, ale podíl bílkovin v jedné cizrně se sníží až o třetinu. „Takže čekat nějakou bílkovinovou bombu od hummusu nemůžete. Srovnatelná třeba s tvarohem.“
Udělali i zkoušku celkového počtu mikroorganismů těsně před koncem doby spotřeby. „Výsledky byly různorodé. Na jedné straně stála pomazánka, která měla 80 mikroorganismů, druhá ale 30 milionů!“ Naštěstí šlo podle Šlesingerové o jediný výrobek, ostatní vyhověly bez připomínek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka