Putinova pozice není neotřesitelná, ke změně režimu stačí malá jiskra, myslí si rusista

28. srpen 2017

Server Moscow Times nedávno zveřejnil žebříček možných nástupců ruského prezidenta Vladimira Putina, který vypracovala nevládní organizace Petrohradská politika. Za nejvíce pravděpodobného Putinova nástupce think tank označil premiéra a exprezidenta Dmitrije Medvěděva. Na seznamu figuruje i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ale také opoziční lídr Alexej Navalnyj. A to přesto, že je podle ruských zákonů nevolitelný.

„Je to člověk, který může odstartovat společenské změny. Za poslední léta dokázal velké věci, zorganizoval sedmdesát poboček své volební kampaně, pracuje pro něj dvě stě padesát lidí na plný úvazek, tiskne miliony letáků. Na to, pod jakým je tlakem, tak se velice činí,“ říká rusista Jan Machonin.


Navalnyj nemůže kandidovat na prezidenta, protože byl podmíněně odsouzen na pět let za zpronevěru. Bylo to účelové obvinění, kriminalizace politických rivalů je ale v Putinově Rusku běžná metoda.Jan Machonin

Navalného považuje za nejsilnější osobnost ruské opozice, ne všem ale vyhovují jeho politické názory. „Jako lidový lídr se snaží oslovit i nacionalistickou opozici. Lidé, kteří s ním v tomto nesouhlasí, ho ale považují za takové beranidlo, které může uvolnit cestu pluralitnímu myšlení,“ dodává dlouholetý zaměstnanec Českého centra v Moskvě.

Palácový převrat

Podle Machonina můžeme z žebříčku vyčíst, jak si kdo stojí v dnešní až feudální elitě kolem Vladimira Putina a kdo by mohl obsadit vysoké politické funkce. Přestože to zatím neoznámil, bude na tu nejvyšší zřejmě opět kandidovat současný prezident, protože má vysokou podporu a doba změnám nenahrává.

„Jeho pozice na první pohled vypadá neotřesitelná. Podařilo se mu stát konsolidovat, má podporu obyvatelstva i vlivných klanů, jejichž moc udržuje v rovnováze. Klany Putina podporují z pragmatických důvodů, pokud by začal ztrácet lidovou podporu, byly by ochotné přesedlat na jiného vůdce,“ domnívá se Machonin.

Jan Machonin

Příležitost pro opozici

Putinovým nástupcem ale vůbec nemusí být někdo z prezidentova nejbližšího okolí. „Dějiny ukazují, že podobné systémy vlády jsou velmi křehké a stačí malá jiskra, aby se podstatně změnilo společenské klima i režim. Opozice musí prezidentské volby náležitě využít,“ zdůrazňuje.

A to i přesto, že volby plánované na březen příštího roku považuje za protiústavní a neregulérní, protože je popřena politická pluralita a přístup do státní televize mají jen někteří kandidáti. Přesto je to ale pro opozici šance se ukázat a pokusit se o zahájení postupných změn.

V jakém stavu je ruská opozice a občanská společnost? Proč byl režimu nepohodlný režisér Kirill Serebrennikov? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio