I zvířata jsou alergická na jídlo. Může za to lidský životní styl i dědičnost

1. září 2017
Zprávy z

Oteklý jazyk, vyrážka, střevní potíže nebo astmatický záchvat. To všechno můžou být příznaky alergických reakcí nebo intolerance na určité druhy potravin. Netrpí jimi jen lidé, ale také zvířata. A podle vědců z Univerzity veterinární medicíny ve Vídni mohou mít lidské alergie na jídlo s těmi zvířecími společného dokonce víc, než se myslelo.

Alergie na jídlo se týkají především savců, kteří se s nimi potýkají překvapivě stejně často jako lidé. Až 35 procent populace savců může mít nějakou alergii na jídlo, jak potvrdili vídeňští vědci, kteří se právě na srovnání lidských a zvířecích alergii zaměřili.

A proč jsou problémy s alergiemi souzené právě nám, savcům? Protože pouze savci produkují látku zvanou imunoglobulin E, která je za vznik alergií zodpovědná.


Chovatelé psů a koček už se možná u svých čtyřnohých přátel s nějakou alergií setkali. Trpět jí může ale třeba i kůň, jak přibližuje veterinář Milan Šťourač. „Mohou mít alergickou reakci, zvlášť na některé rostliny, pokud se jim je podaří spást. Setkáváme se tam se stejnými problémy, především kožními, ale u koní bývají i dechové potíže,“ popisuje Šťourač.

Nejčastější alergeny? Stejné jako u lidí

K nejčastějším alergenům, podobně jako u lidí, patří například buráky, sója, ořechy, ryby, ale i další druhy masa, nebo třeba vejce, a pak také v současnosti tolik diskutovaný lepek.

„Na lepek je výrazná alergie. Jeden piškot dokáže psa zalergizovat tak, že je ochoten se vyškrábat ze světa. Dnes známe všechny ty průmyslové granule pro alergiky, které jsou označované jako grain free, čili bezobilné,“ říká veterinář Milan Šťourač.

Čtěte také

Všechny zmíněné potraviny můžou u lidí způsobit až velmi vážnou alergickou reakci, takzvaný anafylaktický šok. U zvířat jsou extrémní projevy alergie spíše výjimkou, ale jinak jejich tělo reaguje podobně jako lidské. Můžou se objevit potíže se zažíváním, dýcháním. K vůbec nejčastějším reakcím patří podle veterináře Milana Šťourače svědění.

Za alergie zvířat mohou lidé

Informace o zvířecích alergiích sice veterináři mají, ale podle rakouských odborníků u zvířecích pacientů není tak dobrá diagnostika a často se nedaří identifikovat alergen, tedy molekulu, která alergii vyvolává, a to i přesto, že zvířat s alergiemi přibývá.

I u zvířat se dělají testy na alergii, kdy se do podkoží napíchají alergeny a sleduje reakce těla. Podle vídeňských odborníků ale nejsou spouštěcí mechanismy u zvířat dostatečně prozkoumány, a to mimo jiné proto, že testovací látky nejsou mnohdy vůbec k dispozici.

Nárůst alergií u zvířat je spojený s námi lidmi a s prostředím, ve které žijeme a které nejen pro nás, ale i pro zvířata vytváříme. Jak potvrzuje i Milan Šťourač, v současném světě jsme doslova obklopeni chemií, což se samozřejmě týká i jídla. A ne každý chovatel je ochotný obětovat peníze za drahé, ale kvalitní krmivo.

Chemické látky se ale pochopitelně dostávají i do životního prostředí mimo města. A v neposlední řadě hraje podle Šťourače svou roli i dědičnost.

autor:
Spustit audio