Je nejlepší doba na hledání zaměstnání. Máme tipy, jak uspět

29. srpen 2017

Trh práce je v současné době nabitý pracovními příležitostmi. Na správnou cestu, jak si nalézt práci, vás navedou personální agentury. Hledat můžete samozřejmě i sami. Základem úspěchu je napsat správně životopis a dobře se připravit na pracovní pohovor. Zdánlivou maličkostí může být to, že si na sebe vezmete hezké a pohodlné oblečení.

„Pokud budete mít za sebou už několikátý pohovor, bude vám to připadat jako samozřejmost a půjde to dobře. Bude-li váš úplně první, ještě předtím si ho na nečisto můžete vyzkoušet v některé z personálních agentur. Poradí vám pár tipů, jak to udělat jinak a lépe. Až půjdete do samotné firmy, je důležité být v klidu, přijít včas, mít připravený životopis a vědět, co chcete,“ zdůrazňuje Linda Picková z agentury Adecco.

Nepřípustné otázky: náboženské vyznání, rodinný stav a děti

Pokud jste byli nezaměstnaní delší dobu, je třeba se postupně vrátit do společnosti, být zase aktivní. „Před nástupem do zaměstnání nejdříve zkuste krátkodobý pracovní poměr, brigádu. Posílíte si tak sebevědomí a jistě i s lepší náladou vám hledání práce půjde lépe,“ uvádí z praxe personalistka.

Životopis s fotografií nebo bez?

Základem úspěšně zvládnutého pohovoru je správně napsaný životopis (CV, curriculum vitae). Mnoho vzorů najdete třeba i na internetu. Linda Picková rozhodně doporučuje, abychom v CV nikdy nic nezatajovali. Životopis by měl vypovídat vše o nás a o tom, co chceme firmě nabídnout. „Pokud se obáváte, že neuspějete jen proto, že v něm máte uvedeno pouze jedno zaměstnání, mýlíte se. Naopak, člověk, který je mnoho let v jedné firmě, roste spolu s ní. A právě tohle zaměstnavatelé vítají.“

Často po vás agentury chtějí spolu s životopisem zaslat i fotografii. Rozhodně to není proto, aby si vás někdo vybíral podle tváře. Smysl je v tom, že když se po několika týdenním výběrovém řízení personalisté sejdou a diskutují o finálových kandidátech, bez fotografií jsou úplně ztraceni. Pamatovat si lidi třeba jen podle barvy oblečení, nebo účesu je ve velkém množství uchazečů skoro nemožné.

autor: RIH
Spustit audio