Hrad Kašperk mohl patřit Adolfu Hitlerovi

31. srpen 2017

Hrad Kašperk už 400 let nepřetržitě vlastní město Kašperské Hory. Mohlo to být ale i trochu jinak. Na podzim roku 1938 se totiž rada tehdy převážně německého města rozhodla věnovat hrad Adolfu Hitlerovi. Událost dodnes připomíná jeden z exponátů v muzeu Šumavy v Kašperských Horách.

„Je to takový tajemný exponát. Už jako malý chlapec jsem tuto skříňku viděl a přímo mne fascinovala, i tou svoji smutnou historií. Je 52 x 40 centimetrů velká, je intarzovaná, krásně vyleštěná a je na ní letopočet 1938. Tento rok připomíná osudové události, kdy byla připojena pohraniční území naší republiky k německé říši, kdy čeští vlastenci plakali. Byli ale i lidé, kteří jásali. Představovali si, že připojením k říši se zlepší postavení německé menšiny, ale došlo k velkému zklamání,“ uvedl historik Vladimír Horpeniak.

Skříňka není běžně k vidění, je uložena v depozitáři muzea. Důležitá je nejen krabička, ale i její obsah. „Tím hlavním co obsahovala, byla darovací listina, která tam ovšem není, protože je nezvěstná. Jednoznačně musela zmizet v roce 1945, když už bylo jasné, jak skončí druhá světová válka. Skříňka je krásně zdobená, jinak je prázdná. Uvnitř se nachází jen popiska s textem. Vykládaná skříňka s letopočtem 1938 a s městským znakem byla připravena nacisty ve zdejším městě pro věnovací listinu, jíž byl Hitlerovi za osvobození věnován hrad Kašperk.“ Hitler jako dobrý obchodník, ale ruinu odmítl,“ popsal Vladimír Horpeniak.

Nadšení obyvatel se změnilo v rozčarování

To že Adolf Hitler hrad odmítl, bylo pro městskou delegaci i německé obyvatele Kašperských hor velkým zklamáním. Ovšem větší rozčarování přišlo až s událostmi, které následovaly. „Proti očekávání začal Hitler postupovat proti samotným Němcům. Hned z počátku nechal zatknout na 20 tisíc sudetských Němců. Sedm až osm tisíc jich okamžitě putovalo do koncentračních táborů nebo vězení. Další zklamání přinesla například konfiskace kostelních zvonů, se kterými byly obyvatelé Šumavy velmi úzce spjati nebo rukování na východní frontu,“ doplnil Vladimír Horpeniak.

Tajemnou skříňku budou moct návštěvníci v budoucnu vidět v nové stálé expozici, kterou vedení Muzea Šumavy v Kašperský Horách připravuje.

autoři: en , jik
Spustit audio