Noc můžete na Českolipsku strávit s netopýry

1. září 2017
Koktejl

Ve Skalici u České Lípy a v nedalekém Cvikově budou moct lidé pozorovat netopýry. Speciální akce jsou nachystané na dnešní prvozářijový večer. Co si s sebou vzít a kam konkrétně vyrazit?

Před jeskyní na úpatí Skalického vrchu u Skalice u České Lípy je program připravený od půl deváté večer do půl jedenácté. Podle Veroniky Ličaverové z českolipské ekoporadny Orsej se koná akce za každého počasí: „Akce je samozřejmě zdarma, návštěvníky bych požádala, ať si přinesou svoje baterky a čelovky. V programu bude jak tvůrčí dílnička, tak i povídání o netopýrech Libereckého kraje.“

Netopýry můžete i „pozvat domů“

Na místě se lidé budou moci podívat i na odchyt do sítí, do samotné jeskyně je ale vstup zakázaný. Po výkladu samozřejmě netopýry vypustí ze sítí zpět do volné přírody. Při přednáškách se návštěvníci dozvědí třeba i to, jak můžeme pro netopýry zpřístupnit podstřeší našich domů nebo jaké možnosti hnízdění nabízí úpravy při zateplování domů. Řada druhů netopýrů totiž využívá nejrůznější úkryty v lidských obydlích. Při zateplování a rekonstrukcích budov často dochází k ničení úkrytů, zabránit tomu ale můžeme třeba vytvořením štěrbin či budek do zateplení.

Pozorovat netopýry bude možné i ve Cvikově – u ledové jeskyně Naděje na úpatí Suchého vrchu. Tam budou čekat ukázky péče o handicapované netopýří jedince a přednáška o zajímavostech z jejich světa. Program je připravený až do půl dvanácté.

autor: jch
Spustit audio