Sierra Leone zakázala skupinové běhání. Je za tím snaha potlačit opozici?

2. září 2017

V ulicích měst Sierry Leone, malého západoafrického státu, se dřív běžně pohybovaly skupinky běžců. Cvičení ve skupinách je totiž v zemi mimořádně populární. Některé party běhaly v tichosti, jiné si prozpěvovaly, povzbuzovaly se tleskáním nebo je doprovázelo auto s reprodukovanou hudbou. Skupiny běžců byly v Sieře Leone běžně k vidění dlouhé roky.

Teď ale oblíbenou sportovní aktivitu zakázaly tamní úřady údajně proto, že běžecké party ruší veřejný pořádek a zvyšují kriminalitu, píše americký list New York Times.

Lidskoprávní aktivisté v Sieře Leone zákaz odsuzují jako pokus omezovat právo shromažďování a svobody projevu před prezidentskými volbami. Ty by se měly konat příští rok.

Tlupy běžců ohrožují bezpečnost

Úřady zakázaly skupinový běh minulý měsíc. Prý se „znepokojením“ sledovaly, jak početné skupinky běžců v ulicích „blokují dopravu, otloukají stojící auta, ruší okolí hlasitou hudbou a okrádají kolemjdoucí,“ píše se v oficiálním prohlášení.

Francis Munu, vrchní inspektor policejních složek Sierry Leone, zákaz v rozhlasovém rozhovoru obhajoval slovy, že ke skupinám běžců se často připojovala „pochybná individua“, která za běhu okrádala kolemjdoucí a „vyvolávala na veřejnosti nepokoje“.

Inspektor dále prohlásil, že sice chápe nutnost svobody shromažďování a volného pohybu, ale že tlupy běžců ohrožovaly bezpečnost veřejnosti. Nejenom samotní běžci, ale i další obyvatelé Sierry Leone, ale o takovém vysvětlení pochybují.

Ideální dobou na skupinové tréninky je víkend, kdy se ulice měst v Sieře Leone téměř vylidňují. Od té doby, co zemi před třemi lety postihla ebola a usmrtila tisíce lidí, musí být v neděli všechny obchody zavřené. Toho využívají běžci, kteří se ve skupinkách vydávají na své tréninky.

Pohřeb dítěte během epidemie eboly v Sierra Leone

„Jak můžou běžci krást lidem mobily a rušit veřejný pořádek v den, kdy jsou obchody a úřady zavřené a ulice prázdné? Nevidím žádný důvod, proč by nám měl někdo bránit v běhání,“ diví se Andrew Marrah, jeden z nedělních běžců ve Freetownu, hlavním městě Sierry Leone.

Je za zákazem politika?

Někteří lidskoprávní aktivisté vidí za policejním zákazem politické motivy. Jak podotýkají, vláda se zřejmě obává, že lidé, kteří se shromažďují kvůli volnočasovým aktivitám, by mohli ovlivňovat veřejné mínění před prezidentskými volbami, píše americký list.

Vládnoucí strana s názvem Všelidový kongres se možná zákazem skupinového běhání chce vyhnout opakování incidentů z minulých voleb, které jí pomohly upevnit moc. Strana, která tehdy byla součástí opozice, čelila nařčení, že posílala do ulic mladé lidi, které uplácela penězi a alkoholem, aby se přidávali ke skupinkám běžců a vykřikovali nenávistná hesla proti tehdejší vládě.

Všelidový kongres nakonec volby skutečně vyhrál a kandidát strany Ernest Bai Koroma se stal prezidentem. V dalších volbách v roce 2012 svou funkci obhájil, ale teď už nemá nárok znovu kandidovat.

Mezi běžci se v ulicích a na plážích Freetownu také často objevují dva opoziční kandidáti, kteří se v těchto volbách ucházejí o post prezidenta. Jejich příznivci se k nim často připojují a zpěvem jim dávají najevo podporu a chválu. V posledních době se skupinky běžců kolem těchto dvou kandidátů čím dál tím víc rozrůstají.

Ernest Bai Koroma byl v roce 2012 opět zvolen prezidentem Sierry Leone

Podle Karima Baha, tajemníka z Hnutí pro sociální pokrok, ukazuje vláda tímto zákazem, že se obává výsledku voleb. „Od té doby, co nám vládne Všelidový kongres, je právo na mírové protesty neustále v ohrožení. Musíme bránit naše právo svobodně se shromažďovat. Tyhle zásahy jsou nepřijatelné,“ říká Karim.

Vzniknou běžecké kluby?

V Sieře Leone je možné demonstrovat pouze s povolením policie, a ta ho málokdy vydává, píše deník New York Times a dodává:

Policejní zákaz běhat ve skupinách platí jen pro sportovce v ulicích. Na plážích a plochách pro volnočasové aktivity, jako jsou třeba fotbalové stadiony, se mohou běžci shlukovat i nadále. V rámci zákazu je ale možné požádat policii o výjimku a nahlásit osobu, která bude za skupinu běžců zodpovídat.

Abu Bakarr Suma, počítačový a mobilní technik z Freetownu, vysvětluje, jak se dostal k běhání. Prý si před dvěma lety všiml, že přibírá na váze, a tak začal pravidelně sportovat. Nejprve běhal jen 20 minut, pak se přidal k běžecké skupině, zhubl a jeho výkonost se výrazně zlepšila. Dneska zvládne běžet i dvě hodiny v kuse. „Když běžíte ve skupině, nikdo nezůstává pozadu. Zpívání, tleskání a hlasitá hudba vám pomáhají udržet tempo,“ říká Suma.

Skupina, v níž běhá i Bakarr Suma, má na začátku tréninku většinou 20 běžců a běžkyň. Během tréninku se k nim přidávají další, až jich může být i 60. Po vyhlášení zákazu tato skupina plánuje, že se nechá zaregistrovat jako klub. Běžci doufají, že jim pak policie dovolí opět trénovat v ulicích města. „Nevím, jestli to bude fungovat, ale i kdyby ano, jsou tu další, kteří nemají prostředky k tomu, aby se registrovali,“ uzavírá Suma pro americký list New York Times.

autor: kult
Spustit audio