Kreml zvažuje postavit do prezidentských voleb proti Putinovi ženu

6. září 2017

Kreml zvažuje, že do prezidentských voleb v příštím roce postaví jako protikandidáta k Vladimiru Putinovi nějakou ženu. Tvrdí to ruský list Vedomosti, který cituje nejmenované zdroje z prezidentského úřadu. Ten podle nich už vytipoval pět až sedm uchazeček, které by se na tuto roli hodily. Tři z nich jsou členkami čtvrté největší parlamentní strany Spravedlivé Rusko. Jeden ze zdrojů, který má k prezidentskému úřadu blízko, jmenoval také novinářku a známou společenskou osobnost Ksenii Sobčakovou. Ta je podle úřadu údajně „ideální“ protikandidátkou Putina, protože je prý „chytrá, mladá, zajímavá a moderní“. Podle deníku ale není jisté, jestli se Sobčaková pro kandidaturu rozhodne.

Sama novinářka ze zprávy velkou radost nemá. Na Instagramu napsala, že netuší, kdo zvěst šíří, ale má pro něj jen jediný vzkaz: „Vaše dnešní politika je, pánové, jen ubohá hromada sajrajtu,“ napsala doslova Sobčaková. Větší zájem projevila Irina Petěljajevová, další politička ze strany Spravedlivé Rusko, která je mezi možnými kandidátkami také uvedená. Listu Vedomosti řekla, že „v politice je po ženách společenská poptávka“ a že by její kandidatura „zvýšila zájem o předvídatelné volby“.

Smíšené pocity

Politologové, které deník oslovil, byli všichni mužského pohlaví a vyjádřili z možnosti Putinovy ženské protikandidátky smíšené pocity. Analytik Konstantin Kalačjov sice souhlasil, že by ženy v prezidentském klání přispěly k obměně zavedeného scénáře a dodaly trochu dramatičnosti kampani s předem známým koncem.

Putinova protikandidátka by ale podle něj musela být jiná. Ideální by prý byl někdo nezávislý a schopný improvizace jako třeba místopředsedkyně Dumy Natalja Poklonská nebo členka Rady federace Jelena Mizulinová. Analytik Kalačjov soudí, že „nechat ženu kandidovat na prezidentku je nebezpečný sen“, protože ženy jsou největší skupinou Putinových voličů.

Země žen bez ambic

Podle politologa Alexeje Česnakova je vlastně zvláštní, že v Rusku, které je prý zemí žen, nemají ženy ambice dosáhnout nejvyšších funkcí. Jeho kolega Michail Vinogradov je zase přesvědčený, že ženská kandidátka by „všem ukradla hlasy“. Rozhodně by ale zmírnila únavu a rozladěnost ze stále stejných tváří, které kandidují v jedněch volbách za druhými.

V nedávné minulosti už se dvě ženy o prezidentský úřad ucházely. Současná předsedkyně Ústřední volební komise Ella Pamfilovová získala v roce 2000 jedno procento hlasů a bývalá místopředsedkyně státní Dumy Irina Chakamadová přesvědčila před třinácti lety čtyři procenta voličů. Pokud jde o volby roku 2018, ženská účast zatím jistá není. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov veřejně prohlásil, že Kreml o ženách neuvažuje, uvedl deník Vedomosti.

autor: gzb
Spustit audio