Arbílská kavárna se má kde scházet. Dvě ženy založily v Kurdistánu výjimečný podnik

9. září 2017

Knihkupectví spojené s kavárnou není v Evropě, a dokonce ani ve většině arabských zemí, ničím převratným. Jeden malý podnik se jménem Book Cafe, ale přesto zaujal arabská i světová média.

Více se o něm dozvídáme na webu Qantara, který se věnuje otázkám mezikulturní komunikace.

O malé kavárně se začalo mluvit proto, že funguje v iráckém Kurdistánu. Každý novinář nebo jiný návštěvník těchto míst si dokáže představit, jak těžké muselo být provozování takového projektu v Arbílu, hlavním městě Kurdistánu.

Země se totiž nachází v ekonomické krizi, státní dluh dělá 22 miliard dolarů a místní vláda nemá ani na platy svých zaměstnanců. Nesmíme zapomenout ani na obtížnou bezpečnostní situaci. Mosul, který ještě nedávno okupovali džihádisté, leží od Arbílu asi jen 50 kilometrů.

Rafan al-Ta′iová její přítelkyně přesto našly čas a vůli založit svůj výjimečný podnik. Když vstoupíte dovnitř, okolní svět jako by přestal existovat. Není to náhoda. Majitelka – a také mimo jiné editorka Wikipedie – si dala čas a práci, aby každý detail zařízení dovedla k dokonalosti.

Kavárna pro všechny

Návštěvníci mají na výběr z více než tři a půl tisíce knih v arabštině, kurdštině a angličtině. Ještě před rokem bylo v Arbílu nesmírně těžké sehnat jakýkoliv román, zvlášť v arabštině nebo angličtině. Al-Ta′iová novinářům řekla, že svou kavárnu otevřela proto, aby lidi povzbudila ke čtení.

„Kavárnu jsem otevřela, protože si cením krásy. Mým hlavním cílem je, aby si lidé našli cestu ke knihám.“ Podle jejího názoru je prvotní příčinou všech konfliktů nevědomost a ignorance, zato čtení umožňuje lidem, aby si uvědomili, že „jsme si všichni tak strašně podobní.“

Kavárna má sloužit každému, kdo rád čte. Majitelka zdůrazňuje, že tu není jen pro určitý sociální segment, národnost nebo pro vyznavače některého náboženství. V kavárně jsou vítáni všichni.

„Dokonce bych tu ráda viděla i lidi, kteří sem nepřijdou kvůli knihám. Je možné, že pocítí zvědavost, nějakou z knih otevřou a prolistují ji. Pokud k tomu dojde, bude to znamenat, že jsem uspěla,“ cituje majitelku kavárny web Qantara.

Nejtěžší prý bylo sehnat na kavárnu peníze. „Oslovily jsme investory, ale nikdo z nich nás nechtěl podpořit, protože nikdo nevěřil, že by v Arbílu měl někdo zájem o čtení. Chtěly jsme si vzít úvěr v bance, to tady ale nefunguje.“ říká zakladatelka.

Nakonec to dopadlo tak, že Al-Ta′iová a její společnice musely do kavárny společně investovat všechny své úspory.

Druhou hlavní překážkou byla byrokracie, která všechny procesy podstatně zpomalila. Pak tu byly sociální obtíže v podobě následků války. „Už jsem to skoro vzdala. Musela jsem čekat, že na můj nápad budou všichni reagovat jako na něco směšného.“

„Když jsem knihkupectví otevřela, myslela jsem si, že na tom prodělám. Rozhodla jsem se ale, že na tom nezáleží. Řekla jsem si, že kdyby nikdo nechodil a projekt skončil neúspěchem, přijmu to,“ přiznává kavárnice.

Úspěch se dostavil

Navzdory jejím očekáváním ale podnik má mezi mladými Araby a Kurdy velký úspěch a láká dokonce i cizince. Malá kavárnička s nápaditou výzdobou se stala útočištěm všeho, co je v Arbílu nové a kreativní. Setkává se tu vzdělaná elita, jsou tu hudební a kulturní večery, autogramiády a jiné kulturní události, které jsou jinde v Kurdistánu velkou vzácností.

Al-Ta′iová ale za nejlepší důkaz svého úspěchu považuje fakt, že lidé přijali její nápad za svůj a zamilovali si ho. „Ženy tady mají těžké rozhodování, co si obléknout, protože ani v tom jim nikdo nezaručuje svobodu. A ještě horší to je se svobodou pustit se do nějakého velkého projektu,“ poznamenává.

„Žena, která se rozhodne, že podobným způsobem začne podnikat v Spojených státech, má spoustu různých možností: může si vzít půjčku z banky nebo získat peníze prostřednictvím crowdfundingu. Život tam je jednodušší. My tady potřebujeme hodně trpělivosti a odhodlání, protože nás čeká dlouhá a náročná cesta,“ uzavírá Al-Ta′iová.

autor: mit
Spustit audio