Vinyly jsou stále na vzestupu. Posluchače na nich láká odlišný zvuk a fyzická nahrávka

13. září 2017

Máte doma ještě staré gramofonové desky? Pak jste možná bohatší, než si myslíte. Zájem o vinylové kotouče s hudbou se stále zvyšuje. Starší lidé se k nim vracejí z nostalgie, zatímco mladší objevují kouzlo zvukového nosiče, kde se jednotlivé skladby nedají tak snadno přeskočit a celé LP se musí vnímat jako celek.

„Mám jich asi dvě stě nebo tři sta. Čím je pro mně vinylová deska atraktivní? Má úplně jiný zvuk než CD. Je to jiné, s analogem jsem spojený a vyhovuje mi to,” říká jeden z návštěvníků vinylového veletrhu v pražských Letňanech, který si prohlíží desku britských Motörhead za 18 eur.

Na druhé straně výstavního stolu zkoumají hiphopové desky dva mladší muži. „Nejspíš si nějakou vybereme. Mám doma gramofon, jsem DJ, tak hledám hudbu na hraní. Je to ve fyzické formě, není to elektronické, v tom je to zajímavé. Navíc je to sběratelská záležitost,” vysvětluje.

Za pár šestáků


V 90. letech se lidé zbavovali desek. My jsme je za pár šestáků kupovali. Pavel Neufus

Pozornost návštěvníků poutají i dvě velké skleněné vitríny, které jsou pod zámkem. Obsahují totiž gramofonové skvosty. Vystavené exponáty mají cenu několika tisíc dolarů.

„Je to deska z 50. let, první vydání. Koupil jsem ji v Houstonu, v pozůstalosti po zemřelém DJovi. Gramofonových desek máme několik stovek tisíc,” říká Pavel Neufus z Muzea hudby v Táboře.

„V 90. letech se lidé zbavovali desek. My jsme je za pár šestáků kupovali, z toho jsme vytvořili velké sbírky,” vypráví muž, který na veletrh dovezl i gramofon na kliku.

Čísla stále rostou

Zatímco gramofonové desky jsou oblíbenější, klasické nosiče vytlačuje digitální hudba, popsal před časem v pořadu Zaostřeno internetový publicista Daniel Dočekal.

Jazz Sampler

„Mají to buď v počítačích, kde za ty roky mají poměrně velké sbírky. Ti, co mají mobily nebo mp3 přehrávače, si to přenášejí do mobilů. Mobily s internetovým připojením využívají streamingové služby, které umožňují poslouchat hudbu, aniž by si ji zákazník musel stahovat.“

Podle statistik České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu vinyly tvořily v roce 2015 sedm procent prodejů. Rok předtím si lidé koupili více než 35 tisíc desek a čísla stále rostou.

Podle Asociace amerického nahrávacího průmyslu se během roku 2016 prodaly vinylové desky v hodnotě 430 milionů amerických dolarů. To je 26 % celkových prodejů fyzických hudebních nosičů. Jedná se o největší část od roku 1985, píše server iRozhlas.

autor: evk
Spustit audio