Loučení s Masarykem takřka v přímém přenosu Rádia Retro

26. říjen 2017

Nejnovější program Rádia Retro začíná ve čtvrtek 14. září ve 3 hodiny a 29 minut ráno, přesně v okamžiku, kdy před 80 lety zesnul první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Šestnáctihodinový výběr zvukových dokumentů z rozhlasového archivu nabízí nejen nahrávky s Masarykovým hlasem, ale také unikátní reportáž z jeho pohřbu.

„Tyto nahrávky sloužily v předchozích desetiletích jen jako zdroj drobných záběrů pro různé kratičké sestřihy, nikdy od roku 1937 nebyly v tomto rozsahu kompletně odvysílány,“ vysvětluje dramaturg Tomáš Černý hlavní kritérium výběru. Autentické nahrávky začínají letopočtem 1928, kdy se při oslavách desátého výročí samostatného Československa podařilo na gramofonové desky zachytit několik Masarykových proslovů. K nejemotivnějším snímkům patří ty ze samého sklonku Masarykova života.

13. září 1937 informoval rozhlas o zdravotním stavu prezidenta Osvoboditele. O den později už se nejhorší obavy naplnily. Zpráva o úmrtí trvala v rozhlase skoro 40 minut a její součástí bylo hlášení v češtině, rusínštině (tehdy se jí říkalo podkarpatoruština), němčině a maďarštině. Rádio Retro ji uvádí v plném znění. K nejzajímavějším snímkům patří nahrávka, na níž TGM oslovuje z pražského rozhlasového studia posluchače v Americe a mluví k nim anglicky. Je to vzácný moment, kdy můžeme slyšet Masaryka mluvit tak, jak hovořil kupříkladu s prezidentem Wilsonem.

Prezident T. G. Masaryk pózuje fotografovi ve své pracovně na Pražském hradě při rozhlasovém projevu ke školákům (18. března 1932)

Historik Michal Stehlík z Národního muzea v programu Rádia Retro komentuje některé nahrávky a zamýšlí se nad tím, jak se v běhu našich moderních dějin obraz a odkaz TGM proměňoval: někdy ztrácel a jindy spontánně objevoval. Za druhé světové války to bylo vytěsnění, po roce 1948 ideologický spor, po dvaceti letech krátký návrat k přirozenému stav. Až po roce 1989 ale směly v rozhlase promluvit třeba Masarykovy vnučky.

Z roku 1968 je pozoruhodná nejen dobová diskuse historiků o TGM, ale hlavně vyprávění Masarykova dlouholetého tajemníka a spolupracovníka dr. Jaroslava Císaře. Z devadesátých let zaujme líčení osudů jiného blízkého člověka, tajemníka Antonína Schenka, jehož neteří byla spisovatelka Jindřiška Smetanová. Nenechte si ujít také pásmo z roku 2003, ve kterém je možné poznat velmi podrobně korespondenci mezi Tomášem Masarykem a Karlem Čapkem.

Rádio Retro „Loučení s Masarykem“ uvádíme jako zvukovou smyčku až do 21. října na webu Českého rozhlasu, na Play.cz a v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

Spustit audio