Lítost a nářek. Clintonová v nové knize řeší, jak mohla prohrát s Trumpem

18. září 2017

What happened? Co se stalo? Tuto otázku si v titulu své nové knihy klade bývalá první dáma a ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová, která loni prohrála v souboji o Bílý dům s Donaldem Trumpem. V knize ho kritizuje, zabývá se ale i rostoucím vlivem Ruska na západní demokracie nebo svým dalším působením v politice.

Lamentování. Tak by se podle šéfredaktora Aktuálně.cz Pavla Tomáška dala jedním slovem shrnout podstatná část knihy. „Objevuje se tam i lítost, konkrétně lituje toho, co mohla udělat jinak a neudělala,“ doplňuje.

Clintonová v odpovědi na ústřední otázku knihy přiznává, že dostatečně neporozuměla náladě amerických voličů a zároveň nepochopila, jak moc jí rozumí Donald Trump. „Už ale neříká, jak se jí to mohlo stát. Trump v republikánských primárkách porážel jednoho soupeře za druhým, kteří byli tradičními politiky stejně jako ona,“ podotýká Tomášek.

Podle něho už dnes američtí politici své voliče pochopili, je ale otázka, zda v souboji s Donaldem Trumpem dokážou zvítězit. Republikánská strana je rozložena a demokraté si musí vyjasnit, kolem jaké politiky se sjednotí.

Novou tvář Demokratické straně by například chtěl dát senátor Bernie Sanders, který navrhuje zcela nový systém zdravotního pojištění. Je ale otázka, zda pro to bude mít podporu celé strany. „Clintonová ale jasně říká, že ani ona nikam nemizí. Byť už nehodlá kandidovat na nějaký politický úřad,“ uzavírá Tomášek.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.