Petr Hartman: Prezident zkoumá Čapí hnízdo

15. září 2017

Prezident republiky Miloš Zeman se intenzivně zajímá o kauzu Čapí hnízdo. Vzhledem k tomu, že jejím aktérem je kandidát na budoucího premiéra této země, není to úplně od věci.

Hlava státu bude hrát v sestavování vlády po volbách klíčovou roli. Především na Miloši Zemanovi bude záležet, koho pověří vytvořením nového kabinetu. Jeho plán zní jednoduše. Bude to reprezentant vítěze voleb.

Tím se má, alespoň podle výsledků průzkumů veřejného mínění, stát hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. Miloš Zeman se už opakovaně nechal na veřejnosti slyšet, že by ho pověřil sestavením vlády i v momentu, kdy by seděl ve vazební věznici. Což je představa poněkud absurdní a nemělo by dojít k jejímu naplnění.

Dosavadní průběh vyšetřování nenaznačuje, že by měl Andrej Babiš zamířit do cely. V součinnosti se špičkovými advokáty se pochopitelně snaží dokázat svoji nevinnu. Pro něj i pro plány Miloše Zemana by bylo ideální, kdyby se Andreji Babišovi podařilo trestní stíhání ještě do voleb zastavit. Vyloučit to úplně nelze, přesto to není pravděpodobné.

Tlak na vyšetřovatele

Především na Miloši Zemanovi bude záležet, koho pověří vytvořením nového kabinetu

Napomoci tomu by neměla ani aktivita hlavy státu. Prezident se přitom už kvůli Čapímu hnízdu sešel nejenom s Andrejem Babišem, ale také s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem.

Další schůzku plánuje příští týden s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Diskutovat s nimi může především o obecnějších věcech. Jde totiž o živou kauzu, o které by neměli mít ministři žádné detailní informace.

Robert Pelikán určitě nedisponuje těmi, které by podložily jeho spekulaci o tom, že načasováním trestního stíhání Andreje Babiše se policie snaží ovlivnit blížící se volby. Kdyby je prezidentovi prozradil, dozvěděla by se to brzy veřejnost. Rovněž Milan Chovanec by neměl v kauze Čapí hnízdo nabídnout hlavě státu nic, co už není všeobecně známo.

Zajímavé na této schůzce tak může být její zdůvodnění. Prezident prý chce vyslechnout obě strany sporu. Problém je v tom, že se jedná o trestní stíhání. Takže jednou stranou sporu jsou obvinění a druhou stranou vyšetřovatelé a státní zástupci.

Dosavadní průběh vyšetřování nenaznačuje, že by měl Andrej Babiš zamířit do cely

Vyslechnout by je měl nezávislý soudce, pokud kauza dospěje až do stadia obžaloby. Rozhodně by nemělo jít o souboj ministra spravedlnosti s ministrem vnitra, či duel mezi hnutím ANO a sociální demokracií.

Prezident republiky tak svým výrokem o vyslechnutí obou stran sporu dění kolem Čapího hnízda posouvá z roviny trestně právní do politické, což přispívá k tlaku na vyšetřovatele. Ten do voleb určitě nepoleví a po nich patrně ještě zesílí.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.