Trump by udělal lépe, kdyby byl méně na Twitteru a více s poradci, říká Andor Šándor

16. září 2017

„Pokud se týká 11. září 2001 a útoku na Spojené státy, zůstává pro mě i po šestnácti letech jedna nezodpovězená otázka kompletně a to, jaká byla skutečná účast Saudské Arábie, jaká byla skutečná účast královského rodu Saudů,“ říká voják, generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor, host Osobnosti Plus.

„Fenomén islámského terorismu od útoku v roce 2001 nebývale narostl. V kontextu bezprecedentně rozbitého Blízkého a Středního východu a oblasti severní Afriky změnil pohled na svět, především díky některým zahraničně.vojenským, politickým aktivitám západního světa a Spojených států na dlouhou dobu destabilizoval tyto regiony a současně má velmi negativní dopad na Evropu v podobě islámského terorismu a migračních vln,“ dodává odborník na mezinárodní bezpečnost.


Voják, generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor se narodil 9. července 1957. V letech 1972 až 1980 studoval na československých vojenských školách a studium ukončil s inženýrským titulem. Od roku 1986 působil v generálním štábu Československé lidové armády. Rychle postupoval ve velitelských funkcích po sametové revoluci, v letech 2001 a 2002 byl náčelníkem Vojenské zpravodajské služby, vojenské rozvědky, jež byla později začleněna do Vojenského zpravodajství. Od roku 2003 působí jako poradce a analytik v oblasti bezpečnosti. Počínaje rokem 2014 je Andor Šándor také bezpečnostním poradcem pro pražský Dopravní podnik (DPP).


Vždycky, už od dětství, jsem nejraději dělal pod stresem. Hrozně mě to bavilo. Když jsem měl pocit: je to teda nářez, ale baví mě to. Sedět a dělat kafemlýnek, to není nic pro mě.Andor Šándor

Trumpův a Čong-unův pokr

Mezinárodních problémů, které dnes vidíme, je nespočetné množství. Na otázku moderátorky, zda existuje hlavní tvůrce a rozdmýchávač případné katastrofy, odpovídá Šándor s obavami, že nikdo takový není: „Dnes se to stalo podstatně méně předvídatelným. Ten, v uvozovkách, luxus světa, kdy proti sobě stála Varšavská smlouva a NATO a v zásadě mezi nimi, zaplať pámbu, nepadl ani jediný výstřel, je pryč.

Dnes je vidět, že ani Spojené státy nejsou schopny dostát role, kterou bychom od nich očekávali. Evidentně se to mnohem víc zhoršuje za prezidentování Donalda Trumpa, který předvádí některé neuvěřitelné ekvilibristické věci. Kdyby byl méně na Twitteru a možná více se svými poradci a lépe jim naslouchal, možná bychom neviděli ten oboustranný velkohubý pokr mezi Kim Čong-unem a Donaldem Trumpem, který k ničemu nevede.“

Toužil být Andor Šándor vojákem od dětství? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio