Letiště v Plané stále nemá potřebné povolení

20. červen 2005

Letiště v Plané u Českých Budějovic, které zatím sloužilo armádě, podle Mladé fronty Dnes dosud nemá potřebné povolení k vnitrostátnímu provozu. Armáda přitom začíná letiště opouštět.

Projekt civilního letiště, který založily společně Jihočeský kraj a město České Budějovice, se tím komplikuje. Pro civilní provoz je důležité, aby se statut letiště v Plané nepřerušil a na místě zůstala některá zařízení. "Musíme dosáhnout schválení dodatku k nájemní smlouvě, ale armáda s tím nepospíchá," řekl listu náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma, který je předsedou představenstva nově utvořené akciové společnosti Jihočeské letiště České Budějovice. Podle představ vedení společnosti je třeba se s armádou dohodnout, aby ponechala na letišti některou techniku důležitou pro jeho provoz. Armáda chce vybavení letiště rozprodat ve výběrovém řízení. O licenci pro vnitrostátní lety požádal Ultralehký aeroklub Planá, jehož členové ho využívají pro lehká sportovní letadla a mají k tomu od armády pronajaty některé budovy. Aeroklub už nechal nastříkat na letištní plochu pásy pro přistávání a starty dopravních letadel, ale Úřadu pro civilní letectví, který povolení uděluje, to nestačí. "Žadatel nedoložil všechny podklady pro povolení, například právní vztahy k letišti. Řízení jsme proto přerušili," řekla listu mluvčí úřadu Jitka Ungerová.

Město o letiště usiluje už od roku 1992, původně tam chtělo provozovat smíšený provoz s armádou. Vojsko ale opustí letiště do konce letošního roku. K poslednímu červnu ukončí armáda v Plané takzvaný velký letecký provoz.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio