Zeman potkal Trumpa, pozvání ale přišlo od Putina. „Rusko mu pomůže ve volbách,“ tvrdí analytik

21. září 2017

Prezident Miloš Zeman se na závěr návštěvy Spojených států krátce sešel se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. I když asi za jiných okolností, než si původně představoval. „Byla to recepce, kterou americký prezident pořádal při příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN. Bylo to zdvořilostní setkání bez substantivní agendy. Pozdravili se, a to bylo víceméně vše,“ popisuje ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Podle něj nebyl čas ani na oficiální pozvání do Bílého domu, o které Pražský hrad i nadále usiluje. Zemanovi se místo toho dostalo nečekaného pozvání od ruského prezidenta Vladimira Putina do Soči.

Český prezident to označil za vyznamenání, do lázeňského města na pobřeží Černého moře už letos zavítala například německá kancléřka Merkelová, turecký prezident Erdogan nebo izraelský premiér Netanjahu. Návštěva Ruska je plánována na druhou polovinu listopadu, Zeman při ní má zavítat i do Moskvy, Jekatěrinburgu a Tatarstánu.


Pro Českou republiku není úplně nejvhodnější poklonkovat režimu, který zabírá území třetích zemí a zavírá nebo zabíjí své kritiky.Roman Máca

„Miloš Zeman dlouhodobě plní roli užitečného pomocníka Putinova režimu. Pravidelně opakuje postoje Kremlu, například že Krym nemůže být vrácen Ukrajině, dlouhodobě bojuje za zrušení protiruských sankcí a je oblíbencem ruských médií,“ říká analytik think-tanku Evropské hodnoty Roman Máca.

Podle ruské televize RT se Zeman stal důležitým spojencem Moskvy mezi převážně nepřátelskými lídry Evropské unie. Sám prý dokonce vtipkuje, že je putinovým agentem. Televize rovněž Zemana označuje za pravděpodobného vítěze prezidentských voleb.

„Už při těch minulých Miloš Zeman používal dezinformace, které mohly významně ovlivnit postoje voličů. Například byly rozkrývány aktivity firmy Lukoil a Martina Nejedlého. Myslím, že můžeme očekávat nějakou zpravodajskou nebo informační podporu z Ruska. Veřejnost se o tom může dozvědět, ale zřejmě opět až po volbách,“ uzavírá Máca.

autor: rkr
Spustit audio