Francouzský šéfkuchař se zřekl michelinských hvězd. Už ho otravovaly neustálé kontroly

21. září 2017

Michelinské hvězdičky jsou pro kuchaře něco jako Oscary pro filmaře. Restaurace po nich dychtí a zákazníci je vyhledávají. Jenže známý francouzský šéfkuchař se jich dobrovolně zřekl.

Jsou symbolem kulinářského umění a dokonalosti. Restauracím přidávají prestiž a lákají bohaté zákazníky z celého světa. Michelinské hvězdičky jsou pro šéfkuchaře velkým oceněním a když je při náhodných kontrolách ztratí, nejsou zrovna spokojení.

Známý francouzský šéfkuchař Sébastien Bras se ale svých hvězd zbavil dobrovolně. Jeho restaurace dosáhla na tři michelinské hvězdičky, Bras tak chtěl už od roku 1999 získat v kuchyni co největší svobodu. Restauraci na jihu Francie nyní ale chce zbavit tlaku a stresu z namátkových kontrol a z celého systému hodnocení. Šéfkuchař to ostatně potvrdil i na svém facebookovém účtu.


V šestačtyřiceti chci dát nový smysl svému profesnímu životu. Chceme mít volnou mysl tak, abychom mohli v naší práci pokračovat bez tlaků, a mohli rozvíjet naši restauraci a kuchyni.šéfkuchař Sébastien Bras

Podle michelinského průvodce je to vůbec poprvé, co se odebrání hvězd stalo takovým způsobem. Francouzský šéfkuchař si stěžoval hlavně na pravidelné kontroly, které prý jsou tak třikrát ročně a každé z pěti set jídel mohou inspektoři kontrolovat.

Restaurace Le Suquet nabízí samé vybrané pokrmy. Zákazníci si pochvalují například pečeného tuňáka a oceňují i přijemný personál.

autoři: bal , jaw
Spustit audio