Po dlouhé nemoci zemřela Květa Fialová

26. září 2017

Ve věku 88 let dnes ráno po dlouhé nemoci zemřela herečka Květa Fialová. Informaci České televize ČTK potvrdil herecký kolega a přítel zesnulé Josef Kubáník. Fialová má za sebou bohatou uměleckou dráhu na divadelních jevištích i před filmovou a televizní kamerou. Svou kariéru spojila s Městskými divadly pražskými, do angažmá ji přijal Jan Werich v Divadle ABC už v roce 1958. Od té doby tu ztvárnila bezpočet rolí, v posledních letech jako stálý host.

Divákům se zapsala do paměti i rolemi ve filmech Limonádový Joe, Fantom Morrisvillu, Adéla ještě nevečeřela, Partie krásného dragouna či v seriálu Hříšní lidé města pražského.

Okouzlující a usměvavá herečka byla známá svým pozitivním přístupem k životu. Publikum obdivovalo její šarm a jemný smysl pro ironii především v rolích komediálního a konverzačního charakteru. V posledních letech však bojovala s následky srdeční mrtvice i s Alzheimerovou chorobou.

Celou svou kariéru byla těsně spjata s Městskými divadly pražskými - do angažmá ji přijal Jan Werich v Divadle ABC už v roce 1958. Publikum obdivovalo její šarm především v rolích komediálního a konverzačního charakteru. Průběžně hrála též ve společnosti Václava Hanzlíčka a hostovala na různých scénách. Ve filmu se Fialová poprvé objevila už ve 40. letech a od té doby sehrála desítky postav i v televizních inscenacích a seriálech. Mimo jiné Babička, Limonádový Joe, S tebou mě baví svět, Adéla ještě nevečeřela, Partie krásného dragouna, Ženu ani květinou neuhodíš, Báječná léta pod psa či Účastníci zájezdu.

"Život si představuji jako vlnu na moři, na kterou si lehnu a jen tak se nechávám unášet," tvrdila Fialová, která byla proslulá pozitivním přístupem k životu a držela se hesla: ať jsou všichni lidé šťastni! Někoho svými, někdy hodně svéráznými, názory překvapovala, ale mnohým dodávala energii. Smrti se nebála a vrásky a šediny si pochvalovala. "Na kosmetiku nechodím...o plastice bych přemýšlela, jen kdybych měla na obličeji nějakou hrůzu a děsila bych lidi," napsala Fialová v autobiografické knize s podtitulem "..čím hůře, tím lépe.." Ač křtěná evangelička, měla tato milovnice zvířat, rostlin, cestování i čarodějnic svou víru, ovlivněnou buddhismem, který vyznávala její maminka.

K velkým láskám Fialové patřilo cestování, hlavně země orientální. Z cest si vozila nejrůznější amulety, které pak nosila ve větším množství při sobě. Také její byt byl plný talismanů, knih, obrazů a čarodějnic, které sbírala od dětství a na nichž obdivovala jejich svobodu. "Je strašné, když ženská řekne, já se celý život obětovala... Proto se mi líbí čarodějnice, ta svoboda - sednout na koště a letět jako orel," říkala.

Květa Fialová v komedii Popel a pálenka
zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu