Havířovský lesopark Stromovka projde úpravami. Zlepšit se má i zázemí

26. září 2017
Zprávy , Zprávy

Zchátralý havířovský lesopark Stromovka se v budoucnu má proměnit v odpočinkovou oázu. Územím se vzácnými dřevinami v centru města denně projdou stovky lidí, kteří dnes nemají moc důvodů k zastavení. A právě to chce tamní radnice změnit.

„Chodníky tady nejsou, chybějí odpadkové koše, lavičky jsou v hrozném stavu. Tam dále je to celé takové zničenější. Myslím, že to tady využije určitě dost lidí,“ říká paní Lucie, která sem se svým dítětem a psem míří až čtyřikrát denně.

V noci by si sem ale, podobně jako další lidé, netroufla. „Kdysi ještě ano, ale poslední dobou už ne. Světla tady nesvítí a někdy se tady zdržují divní lidé,“ dodává.

Havířovští zastupitelé teď na obnovu lesoparku Stromovka schválili žádost o dotaci. I kvůli neutěšenému stavu celého území se ale do některých úprav radnice pustí už letos.

„Stala se z ní džungle, dost dlouho se do ní neinvestovalo. Důvod byl takový, že se čekalo na přeshraniční spolupráci s městem Jastrzębie-Zdrój. Ale Stromovka chřadne, dotační titul pokračuje dál, ale už jsme se rozhodli některé věci opravovat,“ vysvětluje náměstek havířovské primátorky Karel Šlachta (ČSSD).

Celková renovace lesoparku má vyjít na zhruba 30 milionů korun. První práce se budou týkat zdevastované opěrné zídky a zchátralého schodiště, které lesopark spojují s nedalekým sídlištěm. Změn ale bude mnohem více.

„Vizí města je udělat z dané lokality relaxačně sportovní zónu. To znamená, budeme chtít, aby tam byly upravené chodníčky, parkové úpravy, hřiště a prolézačky, aby to bylo důstojným místem pro rekreaci nebo sport,“ potvrzuje vedoucí odboru správy a rozvoje majetku René Vašek.

Dodává, že práce budou probíhat i podle klimatických podmínek na etapy. Výsledná podoba lesoparku pak podle něj bude záležet i na množství získaných peněz z dotací.

Havířovská Stromovka
autor: stj
Spustit audio