Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně otevře nový parkovací dům

27. září 2017

V plzeňské Fakultní nemocnici na Lochotíně by se měla zásadně zlepšit situace s parkováním. Stavba parkovacího domu je u konce.

Parkování ve fakultní nemocnici je dlouhodobým problémem a výstavba parkovacího domu byla jednou z etap, jak řešit nedostatek parkovacích stání a lochotínský areál více zpřístupnit motorizovaným pacientům.

Čtyřpatrová budova nabídne téměř 400 míst a parkovat v ní budou hlavně zaměstnanci. Vjezd, do každého patra zvlášť, bude na zaměstnanecké karty. Lékaři, sestry a další personál mohou z nové budovy přejít na všechna pracoviště zásobovací chodbou, která vede celým areálem.

Ačkoliv přímo před nemocnici zajíždí autobus MHD, velká část pacientů jezdí auty. Areál nemocnice nabízel zhruba 1300 parkovacích míst. Nyní jich bude cca 1 700. I to je ale podle ředitel Václava Šimůnka stále ještě málo.

„Parkovací dům je první etapou. Naším cílem je zkvalitnit parkování pro pacienty. Ve druhé etapě zajistíme parkovací místa u vchodů, aby pacienti, kteří to budou potřebovat, tam měli krátkodobé stání tak, aby se dostali co nejdříve k řádnému ošetření," uvedl Šimůnek.

Situaci s parkováním bude nemocnice řešit s městem a krajem

Parkoviště před areálem FN upraví a zavede režim s parkovacími hodinami. Další fázi bude jednání s městem i krajem o výstavbě záchytného parkoviště nebo parkovacího domu právě před lochotínským areálem.

Stavba parkovacího domu byla zahájena počátkem roku 2016. Prvotní projektová cena celého projektu byla 180 milionů korun, soutěží se podařilo cenu snížit na 139 milionů korun. Nový objekt financovala FN Plzeň z vlastních zdrojů, bez dotací a úvěrů. Pro zaměstnance se otevře 2. října.

Nový parkovací dům ve Fakultní nemocnici Plzeň
autoři: kos , jik
Spustit audio