Začíná další vlna kotlíkových dotací, žádosti kraj přijímá elektronicky

26. září 2017

Pardubický kraj zítra vyhlásí další vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Lidé tak budou moct opět získat příspěvek na nákup nového ekologického topidla. Tentokrát poprvé ale budou muset zájemci vyplnit žádost elektronicky, odpadne tím nutnost chodit osobně a čekat dlouhé hodiny ve frontě.

Už zítra můžou lidé na webových stránkách krajského úřadu pod odkazem „kotlíkové dotace“ začít vyplňovat žádost. 31. října v 6:30 pak začnou úředníci žádosti v elektronické podobě přijímat. Zároveň musí zájemci formuláře vytisknout, podepsat včetně příloh a do 10 pracovních dní od data elektronického odeslání poslat na adresu krajského úřadu normální poštou, nebo osobně na podatelnu. Žádosti bude úřad přijímat do 15. prosince do 12 hodin.

Kotlíkové dotace v Pardubicích

Hejtmanství po zkušenostech v jiných krajích půjde opravdu jen cestou elektronického podání žádosti. Podle krajské radní Hany Štěpánové z (Starostové a nezávislí) je už minimum těch, kteří internet nemají nebo nemůžou o pomoc požádat příbuzné. A prý pomůžou i starostové: “Pokud by se stalo to, že některý starý člověk si s tím nebude vědět rady, tak mu doporučuji, aby navštívil svého starostu, kterého určitě zná, a myslím si, že většina starostů je připravena a ochotna takovýmto lidem pomoci.“

Změny v podmínkách

Zájemci při této vlně dotací už nebudou mít povinnost dělat mikroenergetická opatření, což je v překladu vlastně snížení energetické náročnosti objektu (různá zateplení střech a sklepů, výměny oken nebo instalace těsnění). Také už nebude možné vyměnit kotel na uhlí za jiný kotel na uhlí. Dotace budou jen na pořízení kotlů buď kombinovaných, nebo jen na biomasu, případně na tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel.

Pardubický kraj chystá informační semináře, budou zdarma a proběhnou v první polovině října, konkrétně ve Svitavách, Ústí nad Orlicí, Jablonném nad Orlicí, Vysokém Mýtě, Pardubicích a Hlinsku.

autor: ba
Spustit audio