Bývalá vojenská střelnice u Trojanovic se změnila v motýlí louku

26. září 2017
Dobré odpoledne

Na okraji Trojanovic na Novojičínsku ještě před 30 lety cvičili střelbu sovětští vojáci z frenštátské posádky. Opuštěná střelnice po jejich odchodu zarůstala, než se jí před lety ujali ochránci přírody. Postupně z ní chtějí vytvořit horskou louku plnou života.

K polorozbořené stavbě, která byla součástí sovětské vojenské střelnice, se můžete obtížně dostat nízkým lesíkem. Uvnitř stavby jsou propadlé stropy a podle zvláštní konstrukce u širokého okna v patře vypadá, jako kdyby šlo o nějakou pozorovatelnu.

„Tam se střílelo jenom z pěchotních zbraní. No a s oblibou, co mohu říct, že ti Rusové většinou stříleli v noci. To bylo nepříjemné,“ vzpomíná bývalý starosta Trojanovic Drahomír Strnadel.

O šest opuštěných hektarů už několik let pečují ochránci přírody. „Tady právě vidíme krásný trs mateřídoušky. Právě v těch teplých dnech ona se krásně rozvoní člověku pod nohama,“ říká Barbora Krupová z ČSOP Salamandr z Rožnova pod Radhoštěm.

Barbora Krupová má na starosti projekt záchrany horských luk v Beskydech. „Přímo tady na této dopadové ploše jsme v roce 2015 zmapovali 24 druhů motýlů. Nemůžu říct, že tady jsou nějaké vyložené špeky, ale spíš těch motýlů je tady hodně, protože ta louka je květnatá. A v té okolní zemědělské krajině poskytuje i včelám a čmelákům pastvu, takže spíš z toho důvodu je důležitá,“ vysvětluje.

Ochránci přírody mají pozemek už několik let upravený a udržovaný. „Teď se ta plocha pravidelně pase ovcemi a vyřezávají se a vysekávají se ještě další nežádoucí rostliny a keře, které nám tady vyrůstají. Ovce by tady měly být jednou až dvakrát ročně, jak se zadaří. Někdy je tady jarní pastva, někdy je tady až letní pastva,“ dodává Barbora Krupová z ČSOP Salamandr.

autor: Michal Polášek
Spustit audio