Houbový salát
Recept na houbový salát nám poslala paní Emilka z Nýdku.
Suroviny:
- 1 kg čerstvých hub
- 1 kg cibule
- 1 kg papriky
- 1 palička česneku
- 1 kg kečupu
- asi 2 dcl oleje
- 1 až 3 feferonky
Postup:
Houby s cibulí usmažíme na oleji, přidáme papriku, česnek a kečup a vaříme 1 hodinu za stálého míchání na mírném ohni. Pokud dáme ostrý kečup, přidáme jen jednu feferonku, pokud dáme sladký kečup, přidáme tři. Solíme podle chuti.
Když je salát hotový, můžeme ho rovnou podávat, ale také uskladnit na zimu. V tom případě je třeba dát ho do sklenic a sterilizovat jako běžnou zeleninu.
A ještě jedna poznámka - paní Emilka nedoporučuje salát připravovat z ryzců nebo z lišek. Salát pak totiž údajně nemá tu pravou houbovou chuť.
Děkujeme paní Emilce za recept a od nás dostává houbařský nožík.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.