„Vlaky kultury“ budou čtyři víkendy bavit cestující na trati mezi Prahou a Drážďany

27. září 2017

Dalších 106 přeshraničních projektů schválil Česko-německý fond budoucnosti na svém zářijovém zasedání v bavorském Bamberku. Do těchto společných česko-německých činností půjde skoro 16 milionů korun. Mezi podporovanými kulturními akcemi je jedna speciální pro Ústecko, a to „Vlak kultury Praha – Drážďany“.

Během čtyř víkendů v listopadu a v prosinci si budou moci cestující vlaky EuroCity mezi Prahou a saskými Drážďany užít program, na kterém se budou podílet významní čeští a němečtí umělci, hudebníci a spisovatelé.

Zúčastní se ho například básník Durs Grünbein nebo česká koncepční umělkyně Kateřina Šedá. Tato akce vznikla z myšlenky, že přes malou geografickou vzdálenost mezi Drážďany a Prahou tatím nefunguje žádná spolupráce mezi největšími galeriemi obou měst, pražskou Národní galerií a Státními uměleckými sbírkami Drážďany. Kulturní vlak tak vlastně představuje začátek nové, dlouhodobé spolupráce.

Vlaky EuroCity na své trase staví také v Ústí nad Labem a v Děčíně. Kulturní zážitek si tak mohou užít i cestující z Ústeckého kraje.

Projekty podporuje Česko-německý fond budoucnosti – nadační fond se sídlem v Praze, který, podle slov zakladatelů, pomáhá stavět mosty mezi Čechy a Němci. Finančně podporuje společné projekty obou zemí, které se většinou týkají společné kultury a dějin.

Česko-německý fond budoucnosti vznikl skoro před 20 lety, v prosinci roku 1997, na popud obou států. Původně byl založený jen na 10 let, v roce 2007 se ale vlády obou zemí rozhodly, že budou spolupracovat i dál. Od roku 1998 poskytl Fond budoucnosti peníze na přibližně 9 500 společných projektů.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio