Obnovitelné zdroje jsou levnější než jádro. Větší Dukovany nepotřebujeme, tvrdí expert

27. září 2017

Mezi hlavní priority vlády patří rozvoj jaderné elektrárny Dukovany. Stavba nových bloků je prý nutná pro zajištění energetické soběstačnosti země. „Dnes už můžeme zjistit, že cena elektřiny z větrných nebo solárních elektráren v Evropě je levnější než to, co nabízejí nové jaderné elektrárny,“ říká výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Národní akční plán platný do roku 2040 předpokládá, že se musí postavit několik jaderných bloků, aby se kompenzovaly výpadky uhelných elektráren i starších jaderných bloků. Aktualizovaná energetická koncepce počítá ovšem i s obnovitelnými zdroji energie. „Pro ně je tam velký prostor, celkově by tvořily přes dvacet procent, dnes je to asi deset,“ uvedl v pořadu Pro a proti vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller.


Naše energetická koncepce není zastaralá. Když by se ukázalo, že jsou obnovitelné zdroje levné a stabilní, elektrická energie by šla skladovat, tak je na čase o změně plánu uvažovat, ale v současné situaci tomu tak není. Ján Štuller

„V mixu je potřeba ale počítat s něčím stabilním, což doposud pokrývají uhelné elektrárny. Ty ale dožívají, uhlí bude méně, také chceme bezemisní zdroje, proto akční plán chce pokrýt z velké části tyto zdroje novými jadernými bloky, ale také obnovitelnými zdroji," řekl. Štuller.

Český energetický mix je podle něj rozumný. „Bere v úvahu přírodní podmínky, které máme v naší zemi a také ekonomické otázky. Máme určitou velikost plochy, určité sluneční a větrné podmínky, musíme realisticky pracovat s tím, co máme. Plán už se realizuje. Diskuze o alternativách proběhla v roce 2014 a 2015, než byl akční plán schválen vládou,“ upozornil na obtížnost prosazení změn Štuller.

Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák věří, že k dispozici jsou už levnější řešení než stavba nových jaderných bloků. „Těmi jsou obnovitelé zdroje a pomalu nastupující akumulace," řekl.


Česká republika by měla aktualizovat stávající energetickou koncepci. Je to materiál vznikající od roku 2009, přijatý v roce 2015 a vychází z podkladů platných spíše pro minulé desetiletí. Vše je o vývoji technologií a nastupující akumulaci. Martin Sedlák

Podle jeho názoru už dnes můžeme zjistit, že cena elektřiny z větrných nebo solárních elektráren v Evropě je levnější než to, co nabízí nové jaderné elektrárny. Navíc se prý očekává, že i ta už dnes levnější cena obnovitelných zdrojů než nových jaderných reaktorů bude v příštích desetiletích ještě nižší.

Sedlák tvrdí, že za posledních pár let obor obnovitelných energií v České republice stagnuje a nevyužívá novější a levnější technologie. Také mu vadí, že vláda nemá připravené jiné scénáře pro případ, že by se ukázalo, že jaderná energetika je opravdu ekonomicky nevýhodná.

„Vláda by měla mít vláda k dispozici různé scénáře, aby se mohla rozhodnout, že existuje jiná cesta, třeba ta kterou prosazujeme my, postavená na zvyšování energetické efektivity ekonomiky a využití lokálních obnovitelných zdrojů. A tyto alternativy státní energetická koncepce neobsahuje,“ kritizoval uzavřenost dokumentu Sedlák.

autoři: ves , oci
Spustit audio