Jan Tříska si v sobě celý život uchoval kus kluka, vzpomíná na legendárního herce Jan Hrušínský

30. září 2017

Na Jana Třísku není možné nevzpomenout, chybí mi a lhal bych, kdybych řekl, že ne. To jsou slova herce a principála Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, který legendární osobnost znal nejenom z divadelního světa celý život. Jeho rodiče se s Janem Třískou a jeho ženou přátelili, později s ním hrál šest let v Divadle Na Jezerce. „Odehráli jsme asi dvacet představení a zažili spolu spoustu krásných věcí,“ říká.

Tajemství úspěchu Jana Třísky podle něj tkvělo v tom, že si celý život v sobě uchval kus kluka – geniálně daboval například Belmonda, filmy jako Muž z Ria nebo Muž z Acapulca si bez Třísky neodvedeme představit.

„Měl v sobě takovou tu uctivou neuctivost, úžasnou energii, která z něj sršela. Přestože byl mnohdy unaven, tak se nikdy nebránil svou energii předávat lidem dál,“ vysvětluje.

Rád s ním hrál, rád také na Třísku od dětství do divadla chodil, viděl skoro všechna jeho představení včetně legendárního Romea a Julii s Marií Tomášovou v režii Otomara Krejči.


Jan Tříska vyžadoval od lidí stejnou míru profesionality, jako přinášel do práce on.Jan Hrušínský

Dříve věhlasný herecký pár Jan Tříska - Marie Tomášová se snažil později vrátit na jeviště právě v Divadle na Jezerce ve hře Na zlatém jezeře. Marie Tomášová se ale zdráhala na jeviště vrátit, domnívala se, že není v takové herecké kondici, aby mohla hrát divadlo.

„Jsem přesvědčený, že by to zahráli výtečně a že by to byl obrovský a hluboký divácký zážitek. Ale už to tak u divadla chodí,“ uzavírá.

autoři: špo , prh
Spustit audio