Alexandr Mitrofanov: Kreml naštvaný Googlem, Facebookem a Twitterem chce ovládnout aspoň sítě v Rusku

30. září 2017

Včera ráno ruská policie zadržela v Moskvě opozičního kandidáta na prezidenta Alexeje Navalného, který se chystal odjet do Nižního Novgorodu na svůj povolený mítink. Jako důvod uvedla, že vyzýval k účasti na nepovolených veřejných akcích.

V samotném Nižním Novgorodu policie bez udání důvodu zdemolovala a odcizila pódium a dekorace připravené pro mítink. Když to šel nahlásit šéf Navalného volebního štábu Leonid Volkov, ihned ho zadrželi.

To je stále se opakující zpráva o tradičním způsobu, kterým ruská státní moc, jíž se ve zkratce říká Kreml, snaží potlačit jakýkoli náznak jiného výkladu situace v zemi, než ten, který šíří sám Kreml hlavně prostřednictvím federálních televizních kanálů, kterým zadává agendu. Dlouhou dobu pokládal tento komunikační kanál za nejdůležitější a přehlížel význam sociálních sítí a internetu vůbec. To už ale nějaký čas neplatí.

Šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov, který pouští interní informace od kremelských kontaktů do svého kanálu na komunikátoru Telegram, který nyní v Rusku prožívá obrovský boom, dnes napsal: „Kreml vrcholně naštvala spolupráce Googlu, Facebooku a Twitteru se státními úřady USA zaměřená na odhalení ruského vměšování do voleb.“

Pak cituje svůj kremelský zdroj: „Ljošo, vrcholně to naštvalo nás všechny počínaje První osobou.“ Kdo je První osoba, to není třeba vysvětlovat. Je to ten, který už sedmnáct let řídí Rusko jako svou firmu.

Logo

Svoboda a nedotknutelnost osobního života zvítězí

Státem financované armády kremelských trollů, botů, hackerů a dalších nástrojů působících v síti jsou dnes faktorem, s nímž oficiálně pracují vlády a tajné služby západních zemí. Méně pozornosti se zvenčí věnuje krokům Kremlu na tomto poli v samotném Rusku.

Tady jsou některé čerstvé údaje. Kreml oznámil, že bude trestat providery, kteří používají Google Global Cache. Ruská tajná služba FSB tlačí na autora a majitele Telegramu Pavla Durova, aby jí povolil přístup ke kanálům spolehlivě šifrovaného komunikátoru, jinak vyhrožuje blokací.

Zablokováním nově pohrozil Kreml také Facebooku, jestliže v roce 2018 nebude lokalizovat údaje o ruských uživatelích na území Ruské federace. Jinak je v Rusku podle serveru Rublacklist.net státem momentálně zablokováno přes 8 miliónů serverů.

„Taková totální kontrola v Rusku neexistovala nikdy, ani za Stalina, nebylo dost lidí ani technologií,“ napsal včera Michail Chodorkovskij, další činitel opozice vůči Putinovu režimu. Napsal to ve svém kanálu na Telegramu, který nepodléhá cenzuře ani zásahům Kremlu. I proto roste tlak režimu na autora a majitele tohoto komunikátoru Pavla Durova.

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze

Durov popsal situaci a přišel s prognózou: „Jestliže schvalujete archaické zákony, které omezují svobodu, skončí to vraždou vaší vlastní ekonomiky. V konečném důsledku svoboda a nedotknutelnost osobního života zvítězí a ti, kteří by se rádi vrátili do 30. let minulého století, zůstanou v pangejtu dějin.“

Jenže tuto prognózu vzkázal z Londýna. Do Ruska přijet nechce, protože stejně jako další Londýňan Chodorkovskij má důvodné podezření, že zpět už se nedostane.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.