Erik Best: Ten, kdo chtěl Španěly rozeštvat, může slavit!

2. říjen 2017

Katalánci se v nedělním referendu rozhodli pro samostatnost nad Španělskem. Hlasování provázelo velké násilí ze strany španělské policie, zraněno bylo přes 800 lidí. Jak referendum vůbec „číst“ a co to znamená pro EU?

„Ten, kdo chtěl Španěly rozeštvat, může slavit,“ komentuje bouřlivé hlasování americký novinář Erik Best. Podle průzkumů bylo ještě do neděle pro samostatnost pouhých 40 % voličů. Podle nejnovějších výsledků referenda je to teď 90 %.

Je Evropa stále sjednocená?

Mluvčí katalánské vlády dnes ráno řekl, že hlasovalo 2,26 milionu voličů, ze kterých 2,02 milionů bylo pro odtržení regionu od Španělska. Proti bylo 176 000 hlasů. Mnoho volebních uren ale policie zadržela.


Všichni Španělé viděli, že náš právní stát je pořád silný. Dokáže reagovat na ty, kteří porušují zákony. Odpoví každému, kdo se ho pokouší rozvrátit. Umí využít své právní prostředky proti provokaci efektivně a s klidem.španělský premiér Mariano Rajoy

„Katalánsko vyhrálo a Madrid, ať chce nebo ne, bude nakonec muset přiznat, že se něco stalo. Otvírá to ale další otázku: Když tady máme sjednocenou Evropu, potřebujeme nový, samostatný stát?“ Celé mu to tak připomíná brexit, tedy vystoupení Velké Británie z EU na základě velkého referenda.

Násilí to zkomplikovalo

Nejen podle Erika Besta je ale velmi sporné násilí, které nařídila centrální vláda v Madridu. Před hlasováním policie obsadila část škol, ve kterých se mělo volit. Na voliče použila zakázané gumové projektily a obušky. Násilí už odsoudila řada zahraničních politiků včetně Německa a Angely Merkelové.

„Těžko teď hned mohou politici z EU říct, že pravda je na straně Madridu, pokud se k tomu tedy postaví stejně jako k brexitu. Je to ale docela nepřehledné, těžko tipovat.“ Španělský premiér Mariano Rajoy dnes řekl, že policie zakročila pevně a s klidem a žádné referendum o sebeurčení Katalánska se nekonalo.

Katalánci na tom budou líp

Katalánci už pochopili, že by na tom byli bez Španělů líp. Už léta totiž centrální vládě odvádějí daleko víc, než sami pak dostávají. Další analogii tak Best vidí v celé unii, která sjednotila ekonomiky s velmi různorodým hodnocením (ratingem).

„Brusel nám dokola tvrdí, že spojením států s ratingem A, B nebo C vznikne celkové „áčko“. Tak to ale v ekonomice nefunguje. Tady mám velké pochybnosti už dlouho,“ dodává Best.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio