Domikát
Tato pastýřská polévka už hodně pamatuje – dostala se k nám už na konci 15.století spolu s valašskou kolonizací. Znají ji tak samozřejmě i na Slovensku, vy si ji ale dnes můžete připravit, ať už jste kdekoliv. Tedy alespoň kdekoliv je k dostání dobrá pravá brynza.
Budete potřebovat:
200 g ovčí brynzy
1 litr vody
500 ml mléka
sůl
kousek másla
nasekaná petrželka
brambory
Postup:
1. Dobře zaleželou brynzu rozdrobíme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
2. Po chvíli dolijeme mléko a ještě povaříme.
3. Dosolíme dle chuti a přidáme kousek másla.
4. Servírujeme tak, že na talíř dáme brambory uvařené ve slupce, zalijeme polévkou a posypeme petrželkou.
5. Brambory můžeme samozřejmě dát přímo do polévky, případně ji zahustit moukou.
6. Vylepšit můžeme i česnekem, kmínem, nebo vyškvařenou slaninou. To už se ale od té postní verze vzdalujeme.
7. V některých chalupách se jídlo jedlo tak, že se polévka na talíři lila na rozlámaný chléb.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka