Domikát

Tato pastýřská polévka už hodně pamatuje – dostala se k nám už na konci 15.století spolu s valašskou kolonizací. Znají ji tak samozřejmě i na Slovensku, vy si ji ale dnes můžete připravit, ať už jste kdekoliv. Tedy alespoň kdekoliv je k dostání dobrá pravá brynza.

Budete potřebovat:

200 g ovčí brynzy
1 litr vody
500 ml mléka
sůl
kousek másla
nasekaná petrželka
brambory

Postup:

1. Dobře zaleželou brynzu rozdrobíme, zalijeme vodou a přivedeme k varu.

2. Po chvíli dolijeme mléko a ještě povaříme.

3. Dosolíme dle chuti a přidáme kousek másla.

4. Servírujeme tak, že na talíř dáme brambory uvařené ve slupce, zalijeme polévkou a posypeme petrželkou.

5. Brambory můžeme samozřejmě dát přímo do polévky, případně ji zahustit moukou.

6. Vylepšit můžeme i česnekem, kmínem, nebo vyškvařenou slaninou. To už se ale od té postní verze vzdalujeme.

7. V některých chalupách se jídlo jedlo tak, že se polévka na talíři lila na rozlámaný chléb.

autor: Zuzana Plíšková