Robert Fulghum: Jsem nelegitimní vnuk Járy Cimrmana

4. říjen 2017

„Kupte mi pivo a ukažte mi svůj život.“ Taky tuhle větu jste teď mohli na ulici zaslechnout. Proč jsou americkému spisovateli Češi tak blízcí, že své knihy vydává nejdřív u nás? Jaké bylo jeho setkání se Zdeňkem Svěrákem? A proč je opravářem osudů?

Robert Fulghum prý má vikingské kořeny, původem z Dánska. Narodil se ale na texaském venkově. „Kolem byla velká česká komunita, kam jsme chodili na koláče, pivo a uzené. Ti lidé mě ovlivnili už v mládí a já to teď zužitkovávám,“ říká spisovatel. Pusťte si celý rozhovor ve videu!

Moje babička žila s Cimrmanem

V okamžiku, kdy se dozvěděl o Járovi Cimrmanovi, prý pochopil, proč myslí jinak. Setkal se s i Cimrmanovým duchovním otcem Zdeňkem Svěrákem. „Povídali jsme si a mě došlo, že by měl napsat nový příběh o životě legendárního muže ve Spojených státech,“ popisuje Fulghum.

„Moje babička s Cimrmanem totiž tehdy žila a já jsem jeho nelegitimní vnuk. Svěrákovi málem vypadly oči z důlků a z něj nevypadlo ani slovo,“ směje se. Na samotném Česku miluje prý vesničky a malá města. Když je tu na návštěvě, má program předem připravený. Ale jen na večer.

Kupte mi pivo

Ráno tráví vždy na hlavním náměstí. „Vypadám, jako že jsem starý a ztracený. Vždy se mě někdo ujme, jestli nepotřebuji pomoc. To se pak zaraduji a řeknu: Kupte mi pivo, vezměte mě domů a ukažte mi svůj život.“ Podobně prý poznával i Prahu.

Projel všechny linky metra a devět tramvají od první do poslední stanice a pozoroval lidi. Nebojí se, že by se ztratil. „Jsem tu s Čechy a ti mě vezmou domů,“ říká klidně spisovatel, jehož povídkové knihy vycházejí nejdřív u nás. Prodalo se jich už přes 16 milionů ve víc než 100 zemí.

Robert Fulghum

Každá postava jsem já. I opravář osudů

Jeho nejnovější kniha Opravář osudů se v Česku i odehrává. Vznikla z ideje, že se všichni navzájem denně ovlivňujeme. „Není to žádná zvláštní myšlenka. Jen se nad ní musíte zamyslet. Snažím se být užitečný. A když mi někdo řekl, že mu má kniha změnila život, došlo mi, že sám jsem opravářem osudů.“

I tentokrát jsou prý jeho postavy reálné. „V každé je kousek ze mne. Jsem trochu všechny.“ Taky většinu zápletek prožil na vlastní kůži. Možná proto píše jednu povídkovou knihu klidně i 20 let. „Je to můj život, který občas vypadá jako fikce,“ přiznává Robert Fulghum.

Související