Kvůli záhadným zdravotním potížím diplomatů v Havaně vyhostily USA několik kubánských protějšků z Washingtonu

4. říjen 2017

Záhadné zdravotní problémy amerických diplomatů v Havaně nakonec vedly ke stažení zaměstnanců velvyslanectví z Kuby a vyhoštění některých diplomatů komunistického režimu z Washingtonu, píše deník New York Times. Začalo to jako lékařská záhada. Potom všichni usoudili, že jde o následky tajemného útoku. A v posledním týdnu nemoc, která na zastupitelském úřadě v Havaně postihla už 22 Američanů, ohrozila budoucnost kubánsko-amerických vztahů. Ministerstvo zahraničí ve Washingtonu oznámilo, že kubánská vláda nemůže americkým diplomatům zaručit bezpečnost, a odvolalo veškerý personál vyslanectví, který na karibském ostrově není nezbytně nutný. Ministr Rex Tillerson v prohlášení zopakoval, že Američané jsou obětí záměrných útoků, ale neoznačil za viníka výslovně Kubu. Havana údajně celou záležitost vyšetřuje a Spojené státy s ní plně spolupracují.

Vláda Donalda Trumpa ale také v souvislosti se záhadnou zdravotní újmou rozhodla o vyhoštění patnácti kubánských diplomatů a zvažuje další odvetné kroky. A protože k útokům došlo i v hotelech, kde zaměstnanci amerického velvyslanectví dočasně bydleli, vyzvalo ministerstvo zahraničí všechny Američany, aby na Kubu raději nejezdili. Kubánce výzva rozladila a označili ji za unáhlenou. Omezení přílivu turistů může poškodit kubánský cestovní ruch.

Podle newyorských Timesů jsou poslední rozhodnutí Washingtonu další kapitolou podivuhodné historie americko-kubánských vztahů, ke které patří takové události, jako byl výbuch americké bitevní lodi Maine v havanském přístavu v roce 1898, pokus o invazi v Zátoce sviní v roce 1961 nebo karibská krize kvůli rozmístění sovětských raket o rok později. Před třemi lety ale Barack Obama vztahy normalizoval a obě strany obnovily diplomatické styky.

Touha vyvracet hodnoty

Sblížení se nelíbilo vlivným kruhům kubánských emigrantů na Floridě a Donald Trump v předvolební kampani sliboval, že Obamovu „pošetilou“ dohodu zvrátí. Po nástupu do úřadu pak některé její části skutečně zrušil, ale ponechal v platnosti ty populární, jako jsou přímá letecká a lodní spojení mezi oběma zeměmi nebo snadnější podnikání Američanů na Kubě.

O onemocnění se vědělo okamžitě

Po Tillersonově stažení diplomatů začal Kongres okamžitě debatovat, jestli to nebylo unáhlené, nebo zda ministr naopak nereagoval příliš pozdě. O onemocnění na velvyslanectví v Havaně americký šéfdiplomat věděl od začátku února, ale počet personálu a příslušníků námořní pěchoty, kteří ambasádu hlídají, snížil na 27 osob až v pátek.

mozek

Jediný důvod, proč Tillerson zatím nechává velvyslanectví otevřené, je prý přesvědčení amerických politiků, že za incidenty nestojí kubánská vláda. New York Times cituje nejmenovaného činitele, podle kterého Bílý dům získal informace, že s Kubánci záhadná nemoc Američanů otřásla a zoufale se snaží najít příčinu. Záhadu ještě víc prohloubilo, když postihla i jednoho kanadského diplomata. Vztahy mezi Kubou a Kanadou jsou přitom dlouhodobě dobré. Za další znamení, že kubánská vláda nemá incidenty na svědomí, považuje ministerstvo zahraničí to, že na ostrov vpustila agenty FBI, aby mohli prohledat domy amerických diplomatů. Nevypátrali ale vůbec nic.

Nezvratné následky

Mezi 22 osobami, které onemocněly, jsou zaměstnanci velvyslanectví i některé jejich manželky. Tři z těchto žen na ambasádě také pracovaly. U některých zasažených osob budou následky možná nezvratné. Patří k nim ztráta sluchu, závratě, šelest v uších, problémy s rovnováhou a viděním, bolení hlavy, únava, narušení rozpoznávacích schopností a nespavost. Někteří pacienti uvedli, že doma slyšeli podivné zvuky, a experti proto spekulují, že za záhadou stojí nějaká zvuková zbraň nebo závada zařízení ostrahy objektů.

Neurolog Martin Gizzi z Portlandu přirovnal příznaky k následkům otřesu mozku nebo poranění hlavy, ale nic takového nikdo z postižených neutrpěl. Podle Gizziho ale není známo, že by takové příznaky vyvolávaly ultrazvukové nebo podzvukové vlny. V úvahu připadá i virus, jed nebo ozáření, uzavírá New York Times.

autor: gzb
Spustit audio