ZÁZRAKY MEDICÍNY: V budoucnu dokážeme transplantovat jakoukoliv část těla, říká Bohdan Pomahač

K rychle se rozvíjejícím oborům, které dokážou dramaticky zlepšit kvalitu života pacientů, patří transplantační medicína. Ke špičkám v této oblasti patří lékař Bohdan Pomahač, který byl u vůbec první transplantace lidského obličeje ve Spojených státech. Kam až podle něj sahají perspektivy nadějného oboru?

Plastický chirurg Bohdan Pomahač mě provádí nemocnicí Brigham and Women's Hospital v Bostonu, právě tady lékař původem z Ostravy před osmi lety stál v čele týmu, který provedl vůbec první úspěšnou transplantaci obličeje ve Spojených státech. „Máme flexibilní strukturu, takže naši pacienti jsou všude možně,“ říká chirurg, který v nemocnici tráví zpravidla dvanáct hodin denně.

Operace jsou ale jen částí jeho pracovní náplně. Zbytek plní výzkum, který se od první transplantace obličeje výrazně posunul. Lékaři dnes dokážou transplantovat končetiny, jsou také schopní zhodnotit, co se s odstupem let s novou tkání a kostmi děje.

Čtěte také

„Během posledních osmi let jsme zjistili, že dochází ke komplexním imunologickým procesům v tkáních, které se transplantují,“ vysvětluje. Soubor talentu, expertízy i souhra celého týmu, který může čítat až desítky lidí, to vše je podle Bohdana Pomahače potřeba k úspěchu. Už dnes využívají plastičtí chirurgové, aby dosáhli vyšší přesnosti, počítačové technologie.

Transplantovat jakoukoliv část těla

Zároveň se snaží porozumět tomu, jak se tělo hojí a dospět ke stavu, kdy tělo bude lépe tolerovat transplantovanou tkáň a pacienti se tím pádem budou moci vyhnout infekcím.

„Snažíme se koncept posunout dál, snažíme se vyvinout souhrnný program, který by nám dovolil transplantovat jakoukoliv část těla, která není nahraditelná, mohly by to být dolní končetiny, břišní stěna, mohly by to být kombinace, třeba část ruky, část dolní končetiny, část obličeje,“ odhaduje budoucnost Bohdan Pomahač, vedoucí popáleninového centra v Brigham and Women's Hospital v Bostonu a také profesor chirurgie na Lékařské fakultě Harvardovy univerzity.

Spíše než o zázracích medicíny mluví o mravenčí práci a o tom, že bez souhry s jinými obory by se neposunula kupředu ani transplantační medicína. A neodehrálo by se to, co on sám označuje za největší zadostiučinění: vidět těžce postižené pacienty, jak se po letech vracejí s energií a radostí znovu do obyčejného života.

autor: lek
Spustit audio