Americké zbrojovky na masakrech pokaždé vydělají, milovníci zbraní panikaří a nakupují

5. říjen 2017

Americké zbrojovky z každého masového vraždění střelnými zbraněmi slušně profitují. „Po otřesném řádění vraha v Las Vegas jako první výrazně posílily právě akcie těchto podniků,“ všímá si britský deník Independent. Společnost American Outdoor Brands zaznamenala už v pondělí, tedy den po masakru, růst akcií o 3,2 procenta a podržela si tento trend i v následujících dnech. Největší americký výrobce ručních zbraní Sturm Ruger byl v úterý o 3,6 procenta výše, a bodovala i firma Olin, která vyrábí střelivo slavné značky Winchester. Podle listu tento fenomén není ničím novým.

Analýza hedgeového fondu Quantopian z roku 2016 ukázala, že akcie rostly po každé z posledních dvaceti významných událostí spojených se střelnými zbraněmi v USA. Tato statistika zahrnula jak 12 nejhorších případů masové střelby od roku 2007, tak i iniciativy exprezidenta Baracka Obamy na omezení palných zbraní.

Algoritmus používaný analytiky ukázal, že pokud někdo nakoupil akcie zbrojovek den po útoku a prodal je o devadesát dní později, mohl by při přetrvání stejného růstu počítat do devíti let se ziskem ve výši 365 procent.

Nákupy o život

Pravda je, že americkým výrobcům ručních palných zbraní jdou útoky střelců k duhu. Jde o to, že po každé takové události vláda přinejmenším začne hovořit o potřebě prosazení přísnějších zákonů. „Milovníci pušek, pistolí a samopalů zpanikaří a nakupují jako o život,“ píše Independent.

Zkušenost z minulých incidentů přitom ukazuje, že prosadit tvrdší zákony je prakticky nemožné. Zbrojovky si tak užijí krátkodobý prodejní boom, aniž by se musely obávat negativního dopadu tvrdší legislativy.

Pistole

Americký prezident Donald Trump opakovaně prohlašoval, že „miluje“ druhý dodatek k ústavě, který zaručuje Američanům právo nosit zbraň. Od nástupu do Bílého domu dělal vše pro to, aby už existující regulace oslabil. Minulý měsíc dokonce slíbil, že uvolní pravidla prodeje amerických zbraní v globálním měřítku.

Zisk před bezpečností

Podle vysokých představitelů administrativy chce Trump přesunout dohled nad vývozem zbraní pro civilisty z gesce ministerstva zahraničí pod ministerstvo obchodu. Zatímco první resort dbá více o bezpečnostní kritéria, druhému jde hlavně o zisk. „Letos v únoru zase prezident výnosem zablokoval opatření Baracka Obamy, které znemožňovalo 75 tisícům lidí s prokazatelnou duševní poruchou pořídit si zbraň,“ uzavírá britský Independent.

autor: rma
Spustit audio