Ostravská univerzita happeningem upozornila na nedostatek peněz ve školství

6. říjen 2017

Akademici a studenti Ostravské univerzity vyrazili do ulic. Společně chtěli upozornit na problémy vysokých škol. Symbolický protest organizátoři nezrušili ani poté, co vláda rozhodla, že univerzitám pošle víc peněz.

Z někdejší menzy Ostravské univerzity vycházejí desítky akademiků a studentů s papírovými pytli na hlavě. V davu je například studentka angličtiny a historie Dominika Meniarová.

„Myslím si, že největším problémem financování je to, že na učitele pak připadá příliš mnoho žáků a kvalita výuky je tím hodně ovlivněna. To znamená, že například na tříhodinových blocích, kde je sto lidí, není možno pokládat otázky,“ říká studentka.

Náměstek ministra školství Petr Pavlík (ČSSD) bere happening Ostravské univerzity jako snahu upozornit na neutěšený stav českého školství.

„Je svatým právem vysokých škol pořádat jakékoliv shromáždění nebo happening. Za vstřícné považujeme, že se jedná o shromáždění. Vláda rozpočty ministerstva školství navyšovala a v roce 2017 se nám podařilo navýšit opravdu dramaticky,“ dodává náměstek.

Vláda sice navýší rozpočet vysokých škol o 3 miliardy korun, ani to ale podle rektora Ostravské univerzity Jana Laty nestačí.

„Ty tři miliardy beru jako takové splacení dluhu z minulosti. Před sedmi lety se do školství dávalo zhruba 0,65 procent HDP, teď je to 0,46 a ta situace už není udržitelná. Naším cílem do budoucna je, aby se vláda pokud možno zavázala k tomu, že v nějakém časovém horizontu dosáhne dejme tomu jednoho procenta HDP,“ míní rektor.

Čtvrteční happening v Ostravě uzavřela debata s veřejností v někdejší menze. Už dnes Ostravská univerzita akci naváže dalšími otevřenými diskuzemi v rámci Noci vědců.

Happening akademiků a studentů Ostravské univerzity
autor: stj
Spustit audio