Univerzity v Ostravě a Opavě zvou na Noc vědců. Lidem zpřístupní laboratoře i hvězdárnu

6. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Všechny tři veřejné vysoké školy v Moravskoslezském kraji dnes budou otevřené pro veřejnost dlouho do noci. Začíná další ročník stále oblíbenější Noci vědců. Kdo přijde, může si zahrát zajímavé hry založené na vědeckých principech, uvidí spoustu pokusů a dozví se nejnovější trendy v mnoha oborech. Výsledky své práce předvede například Slezská univerzita v Opavě (SlU). Tam se můžete podívat i do vesmíru.

„Letošní noc vědců je v době, kdy je měsíc poblíž úplňku, takže bude i jedním z objektů, které v případě příznivého počasí bude možné pozorovat,“ říká Tomáš Gráf ze Slezské univerzity v Opavě.

Pro zájemce tam připravili také povídání o vesmíru a sluneční soustavě. „V případě, že počasí nebude přát, se povídání odehraje v učebně, ze které se vchází do hvězdárny,“ dodává.

K vidění budou i nejrůznější roboti. Ty představí Miroslav Langer z ústavu informatiky SlU. „Budeme představovat jednak humanoidního robota Huberta, potom budou k vidění roboty Khepera, což jsou takové malé puky. A dále představíme několik létajících jednotek,“ upřesňuje Langer.

Věda pro každého neboli Noc vědců začíná být tradicí na velké většině univerzit. Zatímco v Opavě je tento zvyk pořád ještě v plenkách, v Ostravě byla první Noc vědců už v roce 2013. Začala jako malá akce na jedné z fakult Ostravské univerzity, teď už spolupracují obě ostravské vysoké školy a míst a stanovišť je tolik, že mezi nimi dnes bude jezdit dokonce kyvadlová doprava.

Akce v Ostravě i v Opavě začíná v 17:00 a končí v 22:00.

autor: mrk
Spustit audio