Katalánsko vždy bylo součástí Španělska. K žádnému utlačování tam nedochází, tvrdí hispanista

6. říjen 2017

Odlišnost katalánštiny a celého regionu na většinu návštěvníků působí jen jako cestovatelská zajímavost. Problematické referendum o nezávislosti na Španělsku ale ukázalo, že pro část katalánské politiky a společnosti je svébytnost Katalánska zásadním tématem, o kterém nehodlají vést jen akademické debaty. „Katalánci tvrdí, že mají právo rozhodnout o své samostatnosti. Podle španělské vlády ale jde o státní převrat. Chce dialog s katalánskou stranou, ale ne s jejími současnými představiteli. Jsou to pro ni pučisté,“ říká hispanista Traian Urban.

Centrální vláda v Madridu nemá jinou možnost než bránit územní celistvost, Katalánsko by totiž mohly následovat i další regiony, například Baskicko. „Řada komentátorů se na to dívá jednostranně, že Katalánci romanticky bojují za samostatnost a měli by ji získat. Jenže spousta Katalánců si ji nepřeje, jen jsou méně slyšet,“ dodává.


Představitelé katalánské vlády jistě nemají klidné spaní. Vědí, že voličům slíbili něco, co není tak úplně pravděpodobné.Traian Urban

Urban vidí problém na obou stranách. Madridská vláda nebyla ochotná slyšet požadavky nacionalistů, možná měla udělat více ústupků. A naopak katalánská vláda situaci možná až tragickým způsobem eskalovala.

„Zásah policie byl nesporně negativní, ale rozhodly o něm soudy. Docházelo také k manipulacím, objevil se například obrázek malého chlapce se zakrvácenou hlavou, který ale byl z protestů proti globalizaci v roce 2012,“ upozorňuje.

Autonomie ve sportu?

Výsledek referenda vypadá jednoznačně, pro samostatnost hlasovalo devadesát procent voličů, větší část Katalánců ale zůstala doma. Existují nějaké hodnověrné průzkumy? „Katalánská společnost je velmi rozdělena. Je těžké to odhadovat, je to tak půl na půl,“ tvrdí Urban.

Podle hispanisty působícího na pražské Metropolitní univerzitě se teď bude španělská vláda snažit Kataláncům nabídnout ještě širší autonomii, například co se týče daní, samostatných sportovních reprezentací po vzoru Skotska nebo Irska a zastoupení v mezinárodních organizacích.

Traian Urban

Proč právě teď?

Urban připomíná, že Katalánsko historicky vždy bylo součástí Španělska. „Je otázkou, zda je to vůbec samostatný národ. Některé odlišnosti existují, ale původně přišli z vnitrozemí, jsou to Kastilci. Dnes navíc mají možnost vzdělávání ve svém jazyce a nejsou nijak utlačovaní. Pro mnohé je tedy překvapivé, že se chtějí oddělit zrovna nyní.“


S členstvím Katalánska v Evropské unii by muselo souhlasit Španělsko. Klidně by mohlo trvat dvacet let, než by k tomu došlo.Traian Urban

Kromě krále má Katalánsko se Španělskem společnou prakticky jen zahraniční a obrannou politiku. Madridská vláda zde sice vybírá daně, ale velkou část jich tam nechává. O většině věcí jako je policie, školství nebo sociální systém si Katalánci rozhodují sami.

V čem jsou Katalánci jiní než Španělé? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio