Střelec z Las Vegas pro svůj útok zvažoval i Boston nebo Chicago

6. říjen 2017

Střelec z Las Vegas, který v neděli spáchal nejkrvavější masovou vraždu střelnou zbraní v dějinách Spojených států, pro svůj útok zkoumal i místa v Chicagu a Bostonu.

Na svém webu to píše americká televizní stanice NBC News s odvoláním na nejmenované zdroje blízké vyšetřování případu.

Mezi potenciálními cíli, které Stephen Paddock zvažoval, byl také čtyřdenní chicagský hudební festival Lollapalooza. Budoucí vrah zašel ve svém plánování tak daleko, že si dokonce zamluvil dva pokoje v hotelu Blackstone.

Oba s výhledem na rozlehlý park, ve kterém festival začátkem srpna proběhl. Paddock ale svou rezervaci nechal propadnout a v hotelu se neubytoval. Zpravodajský portál připomíná, že mezi tisíci návštěvníky hudební akce v Chicagu byla i Malia, starší dcera bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy.

Čtyřiašedesátiletý hazardní hráč a bývalý účetní pátral po možném místě pro své vraždění i v Bostonu. Zajímal se o tamní hotely v okolí parku Fenway, prozradil nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek investigativním novinářům. Všechna ubytovací zařízení poblíž bostonského parku mají ale omezený nebo vůbec žádný výhled, a to mohlo střelce odradit.

Měl komplice?

Vyšetřovatelé zdůrazňují, že ještě pořád neznají motiv lasvegaského masakru. V neděli 1. října zavraždil Paddock padesát osm lidí a skoro pět set dalších zranil. Takové jsou následky palby, kterou po zuby ozbrojený střelec spustil z pokoje ve třicátém druhém patře hotelu Mandalay Bay.

Logo

Lidé ve chvíli útoku sledovali vystoupení hudebních skupin na místní country festivalu nedaleko budovy, ze které se sprška střel snesla. Muž původem z amerického státu Nevada střílel do dvaadvaceti tisícového davu deset minut. Policie se stále snaží zjistit, jestli o Paddockových plánech někdo věděl nebo mu dokonce pomáhal.

Šerif Joseph Lombardo řekl, že střelec pravděpodobně komplice měl. Napovídá tomu prý únikový plán, který si vrah připravil, ale bez cizí pomoci ho mohl stěží uskutečnit.

Američtí policisté vyslechli Paddockovu partnerku Marilou Danleyovou, která se do Spojených států vrátila z návštěvy Filipín. Do země, ze které pochází, ji útočník vyslal dva týdny před svým hrůzným činem. Právník Danleyové novinářům řekl, že o vražedném úmyslu svého druha prý nic netušila.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.