Vraky aut blokují parkovací místa i v menších městech a obcích

8. říjen 2017

Problém s odstavenými vraky aut v ulicích řeší řada měst. Odstranit je ale není úplně jednoduché. Obzvlášť, pokud jsou auta stále registrovaná a mají zaplacené povinné ručení. Například v Suchdole nad Lužnicí kvůli tomu na parkoviště instalovali novou dopravní značku.

„Před několika měsíci bylo odstaveno vozidlo v jednom z parkovacích zálivů v centru. Město zkoušelo kontaktovat vlastníka, který je znám, nicméně ta jednání nevedla k ničemu,“ říká starosta Suchdola Luboš Hešík.

Problematickým vozidlem je starší Felicie. Má sice registrační značku, ale je vidět, že s ní dlouhou dobu nikdo nejel. „Samozřejmě nám to vadí i při údržbě, kolem auta se vytváří různé ostrůvky trávy, nepořádku. Je to nepříjemnost i z hlediska vzhledu a čistoty města,“ dodává starosta.

Vraky aut odstavené v ulicích jsou problémem nejen podle vedení měst, ale také podle řidičů. „Mně to vadí, protože vraky dlouhodobě zabírají parkovací místa a těch většinou moc není,“ komentuje jeden z řidičů.

Odstavenými auty se zabývají i v Třeboni. „Snažíme se to řešit jednotlivě. Kontaktujeme majitele, a pokud nereaguje, vyzveme správce komunikace, aby přistoupil k patřičným opatřením. V jeho kompetenci je potom nařídit odtah,“ vysvětluje velitel městské policie Vladimír Školka.

Obtížnější situace nastává, když je majitel mimo republiku. Právě takový případ teď v Třeboni také řeší. „To je problematické, mám vyjádření právníků, že odtah by mohl být riskantní,“ dodává velitel strážníků.

V Suchdole nad Lužnicí se snaží policii usnadnit práci novým dopravním značením. „Přistoupili jsme k tomu, že jsme za poměrně velké peníze instalovali dopravní značku, která v jednom ze zálivů omezuje parkování na šedesát minut,“ popisuje starosta a doufá, že dlouhodobě odstavené auto brzy z centra města zmizí.

autor: hoch
Spustit audio