Richard Seemann: Dohoda CDU s CSU otevřela cestu ke koaličnímu jednání

9. říjen 2017

Po maratonském jednání špiček německých sesterských křesťanských stran CDU a CSU se podařilo v neděli večer dosáhnout průlomu v několikaleté diskusi o počtu přijímaných uprchlíků.

Angela Merkelová přistoupila na horní počet 200 tisíc osob ročně, které budou přijímány z humanitních a rodinných důvodů. Nebudou však vráceny z německých hranic, když bude dosaženo tohoto počtu, takže se nebude uplatňovat absolutní uzávěra.

Tím byla odstraněna největší překážka pro jednotný postoj křesťanských stran při jednání o koalici se Spojenectvím 90/Zelenými a liberálními Svobodnými FDP.

Předzvěstí tohoto kompromisu bylo vystoupení spolkové kancléřky na drážďanském setkání s Mladou unií, konzervativních křesťanských stoupenců CDU. Žádali rozhodný obrat doprava a zazněly i hlasy, aby ze své funkce odstoupila.

Čtyřnásobná prohra?

Logo

Merkelová to odmítla se zdůvodněním, že její funkce byla zlegalizována před čtrnácti dny vítězstvím v parlamentních volbách. Vyjádřila však ochotu ke kompromisu a řešení vidí ve vytvoření jamajské koalice se Zelenými a liberály, kterou nechá potvrdit prosincovým sjezdem CDU.

Kompromis křesťanských stran v imigrační politice však narazil na kritiku Zelených. Jejich šéfka Simone Peterová kritizovala roční přijetí 200 tisíc uprchlíků, protože vlastně požadovanou horní hranici bavorskými sociály potvrdila. Spolu s liberály přitom požaduje zahájit co nejdříve koaliční jednání, které - jak se ukazuje - budou velmi složitá.

Pondělní tisk kromě toho věnuje velkou pozornost situaci v sociální demokracii, která vstoupila na půdu opozice. I u sociální demokracie to začíná vřít a pozice Martina Schulze již není tak pevná, jak se zdála.

Uvnitř strany vznikly již dvě seskupení SPD plus-plus, a Fórum demokratické levice 21, žádající personální změny odchodem „starých hlav“.

Richard Seemann

Schulz v nedělním „Bild am Sonntag“ reagoval, že bez ohledu na výsledky nastávajících nedělních voleb v Dolním Sasku chce být nadále šéfem strany.

Komentátoři poukazují, že nyní bojuje o své přežití a jedinou nadějí je, že sociální demokracie v neděli vyhraje volby. Protože těžko může být v čele strany člověk, který v jednom roce volby čtyřikrát prohrál.

Spustit audio