Jan Fingerland: Co by Frank Drebin řekl viceprezidentu Pencovi

9. říjen 2017

Jen země tak citlivá na symboly může zažit podobnou aféru, jako Spojené státy právě teď. Z jednoho sporného gesta v úvodu sportovního zápasu se stala bitva americké kulturní války.

Nestalo se nic menšího – nebo většího – než to, že část hráčů amerického fotbalu během americké hymny poklekla. Byl to protest, který v prostředí amerického fotbalu trvá už více než rok.

V některých případech měl i výraznější podobu, například během zápasu dvou amerických týmů, která se odehrál ve Velké Británii, někteří hráči při americké hymně poklekli, ale při britské se opět postavili. A při jiné příležitosti zůstali Pittsburští oceláři během hymny v šatnách.

Větší než fotbal

Proč to všechno? Jde o projev občanského či snad politického postoje, o protest proti disproporčnímu policejnímu násilí proti Afroameričanům. Vše vloni v srpnu začal Colin Kaepernick, který během hymny zůstal sedět. Později vysvětlil, že nehodlá vzdát čest vlajce země, která utlačuje lidi jiné než bílé pleti. A dodal, že tuto otázku považuje za „větší než je fotbal“. Poté obdržel výhrůžky smrtí, jeho klub ho ale nepotrestal a on sám se pak rozhodl, že místo sezení při hymně bude klečet.

Část hráčů amerického fotbalu během americké hymny poklekla. Protest v prostředí amerického fotbalu trvá už více než rok

Toto vysvětlení i toto gesto část Američanů chápe jako bojkot amerických národních symbolů, nebo dokonce jejich urážku. Na hráče, kteří se k trendu přidali, zaútočil už před časem Donald Trump. Podle něj si neváží vlasti ani jejích hrdinů. Po této neděli se k němu přidal Mike Pence svým dramatickým odchodem ze stadionu. Ve vysvětlujícím tweetu pak vedle sebe postavil urážku hymny, vlajky i amerických vojáků. Pak ho tweetem podpořil i Trump, který dodal, odchod ze stadionu prý svému viceprezidentovi nařídil.

Paradoxní je, že rozdíl mezi Trumpem a Pencem nemůže být větší. Trump se vždy stylizoval do role newyorského playboye, který rád předvádí své bohatství, chlubí se, jak sahá ženám na zadek a nezdá se, že by mu bylo něco svaté. Konec konců on sám během kampaně zesměšňoval rodinu padlého amerického veterána, která podpořila Clintonovou. Patriotismus se k němu moc nehodí.

Donald Trump

Naopak Pence je křesťanský konzervativec, jehož pobouření nad znesvěcováním národních a státních symbolů je asi autentické – i když se vyskytlo podezření, že jeho cesta do Indiany a poté dramatický protestní odchod byly předem promyšlené, protože mohl počítat s tím, že hráči budou opět klečet. Nespokojenost s míšením státních symbolů a politiky s ním sdílí miliony Američanů, přičemž jim - na rozdíl od Kaepernicka - nepřipadá, že otázka policejního rasismu je „větší než hymna“.

Bláznivá Amerika

Obecně se dá říci, že Američané jako celek nemají rádi zlehčování státních symbolů nebo velkých národních příběhů, a to i ve sportu nebo umění. Jsou ovšem výjimky, nejen kreslené seriály jako South Park a Simpsonovi, ale také série komerčně nesmírně úspěšných komedií Bláznivá střela.

Mike Pence je křesťanský konzervativec, jehož pobouření nad znesvěcováním národních a státních symbolů je asi autentické

I když se jedná o velmi lidové filmy, jejich scénáristé se nezastavili před střílením si ze všeho, co je v Americe chráněno tou či onou skupinou před zlehčováním, včetně rasových nebo ženských práv, ale neušetřili ani americké symboly. Například hlavní hrdina, pošahaný policejní vyšetřovatel Frank Drebin, v jednom z filmu před naplněným baseballovým stadionem zazpívá americkou hymnu, ovšem příšerně falešně.

V jiném filmu zas s patosem v hlase odříká obvyklou formulku o tom, jak Amerika bude hájit své hodnoty, poslání a způsob života, než se zarazí a dodá: ať už to znamená cokoli.

Vůbec největší vtip se ale tvůrcům podařil zcela nezáměrně. Štíhlý šedovlasý Leslie Nielsen, který Franka Drebina hraje, byl nesmírně podobný právě Miku Pencovi. Nielsen, Trump, Pence i Kaepernick, to všechno jsou vlastně zástupci úplně jiných Amerik, které spolu čím dál méně mluví. A už vůbec se spolu nesmějí.

Spustit audio