Arbitráž kvůli lithiu nehrozí. Babiš se chce prolhat k volbám, tvrdí premiér Sobotka

10. říjen 2017

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyzývá ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka z ČSSD, aby odstoupil z funkce, pokud nevysvětlí situaci kolem podpisu memoranda o těžbě lithia. Svého stranického kolegy se zastal premiér Bohuslav Sobotka, podle něj se Babiš rozhodl prolhat k volbám a vypouštěním dezinformací zakrýt své vlastní závažné kauzy.

Ministrův krok Sobotka ve svém prohlášení označil za logický a jediný možný. Díky němu se bude vytěžené lithium zpracovávat v České republice.

Babiš prohlásil, že nechápe, proč Havlíček memorandum s australskou firmou European Metals Holdings podepsal, když povolení k těžbě podle něj má česká firma Geomet. Kromě toho kritizuje, že dokument obsahuje ustanovení o možné arbitráži.


V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australská firma European Metals Holdings.


Pan Babiš lže v každém svém vyjádření. Postupoval jsem tak, abych ochránil zájmy státu, své kroky se pokusím vysvětlit vládě i parlamentu.Jiří Havlíček

„Pokud to pan ministr nevysvětlí, měly by se kauzou zabývat orgány činné v trestním řízení,“ řekl Babiš na pondělní tiskové konferenci ministerstva životního prostředí. Klíčovou surovinu pro výrobu baterií by prý měl těžit státní podnik Diamo a ne soukromá firma.

Rozpor v ANO?

Havlíček ovšem odstupovat nehodlá, Babiš se prý snaží téma před volbami zpolitizovat. Memorandum podle ministra průmyslu státu umožní zapojit do projektu společnost, která vlastní licence na průzkum a má přednostní právo na těžbu. Firma European Metals Holdings je totiž vlastníkem Geometu.

Podle ČSSD nezbývalo než memorandum podepsat, protože ministerstvo životního prostředí australské společnosti prodloužilo povolení k průzkumu. Šéf resortu Richard Brabec z hnutí ANO uvedl, že věc neprojednával on, ale místně příslušný úředník. V dopise Havlíčkovi z konce září přitom píše, že podpis memoranda je správným krokem.

Příští týden se kvůli memorandu na podnět KSČM sejde Poslanecká sněmovna. „Memorandum má řadu podivných pasáží, které mi připadají jako snaha dostat Českou republiku do područí mezinárodních arbitráží,“ upozorňuje předseda komunistů Vojtěch Filip.

autor: vok
Spustit audio