Česká republika potřebuje ekonomické migranty, říká viceprezident Svazu průmyslu

10. říjen 2017

Nezaměstnaných je nejméně za posledních dvacet let, v září bylo bez práce 270 tisíc lidí. Je to dobrá zpráva, která ovšem má i svou odvrácenou stranu. „Největší bariérou dalšího růstu české ekonomiky je nedostatek pracovních sil. S kvalifikací i bez ní,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Česko se dostalo na přirozenou míru nezaměstnanosti, ne všichni nezaměstnaní totiž chtějí pracovat.

A naopak lidé ochotní pracovat zase nemusí mít potřebnou kvalifikaci. „Některé profese jsou pro zaměstnavatele zcela nedosažitelné, například operátoři CNC strojů a nástrojáři. Podobné je to i v oblasti IT, kde chybí programátoři. Sehnat je na českém trhu práce je téměř nemožné. A na vině je náš vzdělávací systém,“ upozorňuje.

V 90. letech totiž vymizelo duální vzdělávání a výuka na školách se odtrhla od praxe. Systém, který skvěle funguje například v Rakousku a Německu, nyní opět budujeme, bude ale trvat ještě dlouho, než začne znovu fungovat.


Potřebujeme ekonomické migranty. Investoři tu nemohou investovat do technologických center a inovací, protože je nemožné sehnat inženýry a vývojáře. Potřebujeme zahraniční odborníky.Radek Špicar

Dovoz pracovníků i domácí rezervy

Do té doby je třeba najít jiná řešení. Tím hlavním je podle Špicara krátkodobý dovoz pracovní síly ze zahraničí. „Jsem rád, že jsme se s vládou po ostrých debatách dohodli na programu pro deset tisíc Ukrajinců. To nás ale nevytrhne, chybí tu dvě stě tisíc lidí,“ podotýká.

Kromě toho Špicar vidí rezervy i na českém trhu práce, protože pro zaměstnavatele bude vždy jednodušší a levnější najímat domácí pracovníky. V tomto směru se například podařilo zlepšit pracovní možnosti pro vězně, pracuje jich víc než polovina.

Montovny jsou překonané

Logo

Českou ekonomiku je podle Špicara nutné modernizovat. „Velké nadnárodní firmy nás zachránily v 90. letech, kdy šly do rizika podnikání v postkomunistické zemi. Poskytly nám kapitál a přístup na západní trhy. Tento ekonomický model splnil svůj účel, teď je ho ale třeba přeměnit,“ zdůrazňuje.

„Investory jsme lákaly na levnou a vysoce kvalifikovanou pracovní sílu a skvělou infrastrukturu. To se ale mění, zaměstnanci jsou dnes velmi drazí. Ekonomika a byznys se vyvíjejí a neustále musíte myslet na to, co jsou vaše komparativní výhody,“ dodává.


Nepotřebujeme pracovní místa ve výrobě, ale mnohem lépe placené pozice v oblasti inovací, výzkumu a nových technologii. Současná vláda leccos připravila, příští to musí dotáhnout.Radek Špicar

Čím zaujmout investory?

Investoři si podle Špicara stěžují nejen na nedostatek odborníků, špatnou infrastrukturu i byrokracii. Vyhodnocení vlivů na životní prostředí EIA prý v Česku trvá i šest let, tedy třikrát déle než v Německu. Česká republika je také jedna z nejhorších zemí OECD v oblasti spolupráce firem a vysokých škol.

„Zahraniční firmy jsou připraveny sem přivést lukrativní pracovní místa. Příkladem je třeba Škodovka, která dnes má třetí největší technologické centrum v koncernu Volkswagen. Ale my neděláme dost pro to, abychom je motivovali. Naopak jim to ztěžujeme,“ uzavírá.

Nejsme příliš závislí na automobilovém průmyslu? Mělo by se v České republice těžit lithium? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio