Luboš Palata: Brusel nám demokracii nezachrání. To musíme udělat my sami

10. říjen 2017

Tu otázku dostávám s blížícími se volbami stále častěji. Až se u nás stane něco podobného, jako v Maďarsku, nebo Polsku, kde se liberální západní demokracie mění v nedemokracie, pomůže nám Evropská unie.

Nejdříve se snažím tazatele uklidnit, že většina scénářů povolebního vývoje v Česku k Maďarsku a Polsku nesměřuje, nebo se to alespoň s určitostí říci nedá. Andrej Babiš chce být premiérem a nechce do vězení. Ale to je asi tak všechno, co lze o jeho plánech s určitostí říci. Jenom bych se tím neuklidňoval, ale spíše znepokojoval.

Po zkušenostech s Polskem a Maďarskem by určitě neměla v Česku vzniknout jednobarevná vláda jedné strany. Ani jednoho muže. Ostatně není to v české tradici a bylo by záhodno, aby systém koaličních vlád po volbách pokračoval, protože marně platné, prostě se u nás v Česku osvědčily. Za První republiky a i za té současné, dejme tomu republiky šesté.

Jisté je však jedno. Poté, co si zvolíme, nám Evropská unie v ničem nepomůže. Ne, že by nechtěla, vždyť každý může vidět, jak se v případě Polska a Maďarska snaží. Ale prostě proto, že k tomu nedostala od členských států v minulosti dostatečně silné nástroje.

Upozorňovat a vyzývat

Evropská unie

Ano, v případě krajnosti může Brusel zbavit členský stát hlasovacích práv, ovšem nikoli ho z Evropské unie vyloučit. I se zbavením hlasovacích práv však musí souhlasit všechny ostatní státy.

A tak stačí jen dvě země, v tomto případě Maďarsko a Polsko, k tomu, aby když se vzájemně podpoří, všechny snahy unie prosadit návrat plné demokracie zablokovaly.

A s tím nikdo nic nezmůže. To by se musela současná EU rozpustit a vytvořit nová, která by nedemokratické země buď nevzala, nebo by je dokázala ze svého středu vyloučit.

V tuto chvíli je to ale tak, že podle současných smluv, které zřejmě s vytvářením nějakých nedemokratických režimů ve členských zemích moc nepočítaly, může Brusel jen upozorňovat, vyzývat, dávat veřejně najevo problémy s dodržováním demokracie, které vidí. Ale citelné sankce jsou věcí přinejmenším velmi složitou a vzdálenou.

A proto se takový Jaroslaw Kaczynski a jeho vláda mohou fakticky výzvám Bruselu k nápravě vysmívat, s vědomím, že se jim nic nemůže stát. A s Viktorem Orbánem je to jenom o malinko lepší.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio