Čínští komunisté zakázali sdílet fotky prezidenta. Na sjezdu zvolí nové vedení země

11. říjen 2017

Peking se připravuje na nejdůležitější politickou událost posledních let. Příští týden začne 19. sjezd Komunistické strany Číny. Vzejde z něj nové sedmičlenné politbyro včetně prezidenta. „Čína sice má přes dva tisíce volených poslanců, ale faktickou moc má právě politbyro. Na volbě se odrazí velmi ostré zákulisní boje jednotlivých frakcí. Svá křesla zřejmě obhájí jen prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang,“ přibližuje zpravodaj ve východní Asii David Jakš.

Bezpečnostní opatření se dotknou všech obyvatel čínské metropole, včetně cizinců. Běžné jsou bezpečnostní kontroly v metru, na nádražích nebo při vstupu do státních úřadů. Nová omezení komplikují hlavně práci s internetem. Výpadky má šifrovaná komunikační aplikace WhatsApp, čínský WeChat pak z bezpečnostních důvodů blokuje sám sebe.

Některé zákazy a nařízení už dosahují pro Středoevropana absurdních rozměrů. „Nejnověji například WeChatem nesmějí uživatelé posílat fotografie stávajícího prezidenta Si Ťin-pchinga, protože cenzoři se bojí, aby si lidé nevyměňovali i jeho karikatury a fotomontáže,“ popisuje Jakš.

Čtěte také

Tento týden padla také dosud největší pokuta pro několik největších technologických společností, které měly nedbale dohlížet na cenzuru obsahu – firmy dohromady zaplatily v přepočtu skoro půl milionu korun.

Do skončení sjezdu také cizinci nesmějí cestovat do Tibetu. A úřady zakázaly i premiéru jednoho z nejnovějších čínských filmů, který se vrací k bolestnému období čínsko-vietnamské války na začátku 80. let minulého století.

autor: daj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.