Ondřej Soukup: Rusko hrozí Svobodné Evropě a Hlasu Ameriky, že omezí jejich činnost v zemi

11. říjen 2017

Ruské úřady pohrozily stanici Svobodná Evropa a Hlas Ameriky, že omezí činnost jejich novinářů v Rusku. Je to prý odpověď na požadavek amerického ministerstva spravedlnosti, aby se kremelská televizní stanice RT zaregistrovala jako tzv. zahraniční agent.

Tedy jako organizace, vyvíjející činnost ve prospěch jiného státu. To ovšem RT odmítá a považuje to za diskriminaci kvůli politickým názorům. Šéfka RT Margarita Simoňjanová si stěžovala nedávno v ruském parlamentu, že je to hon na čarodejnice.

“Snaží se nás vyhnat ze země. Proč to dělají? Protože se jim zdá, že jsme ukazovali jiné názory a to mělo vliv na jejich volby,” prohlásila Simoňjanová. Fakt je, že zpráva amerických tajných služeb z ledna letošního roku jmenovitě zmiňuje RT a jeho sesterskou tiskovou agenturu Sputnik s tím, že během kampaně soustavně publikovaly negativní zprávy o Hillary Clintonové a naopak příznivě informovaly o Donaldu Trumpovi.

FBI také vyslechla bývalého dopisovatele RT v Bílém domě Andrewa Feinberga. Ten podal výpověď poté, co mu jeho ruští šéfové nařizovali, na co se má ptát a naopak jaká témata nepokrývat.

Hra oko za oko

Logo

Margarita Simoňjanová tvrdí, že pracuje podle stejných standardů jako britská BBC. To jemně řečeno není pravda. Zrovna minulý víkend televize odvysílala reportáž z newyorské restaurace, kde na počest 65. narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina podávali speciální hamburger o váze 1952 gramů podle roku, kdy se kremelský vládce narodil.

Majitelka restaurace na kameru vysvětlila, že Putinovy narozeniny takto oslavuje již třetí rok, protože ruský prezident je podle ní významná historická osobnost. Následně se ovšem ukázalo, že celá reportáž je zinscenovaná, osoba vystupující jako majitelka je ve skutečnosti číšnice a celý Putinburger je prostě největší místní burger, do kterého novinářka zapíchla ruskou vlaječku.

Tak by se dalo pokračovat, existuje i specializovaná webová stránka, která se věnuje nepravdám, které RT radostně šíří. Jenže z hlediska rozvoje současných rusko-amerických vztahů toto jsou detaily, kterými se nikdo nebude zabývat. Je vysoce pravděpodobné, že v rámci principu oko za oko čekají minimálně v Rusku novináře, pracující pro americká média, těžké časy.

Bude se opakovat historie s diplomaty, kde uplatňování odvetných opatření vedlo k uzavření konzulátů, omezení pohybu diplomatů a dokonce i ke zrušení parkovacích míst před americkou ambasádou v Moskvě. Protože ruští diplomaté ve Washingtonu také žádné vyhrazené stání na ulici nemají.

Logo

V případě novinářů je ale jeden podstatný rozdíl. Moskva již varovala, že Hlasem Ameriky to nekončí a problémy budou čekat všechna americká média, i ta soukromá. Takže si lze představit, že po nějaké době bude v Rusku jen pár desítek zahraničních dopisovatelů. To dramaticky sníží naše znalosti o tom, co se v Rusku děje.

Rozdíl mezi RT a západními médii totiž je, že západní média se snaží zjišťovat a ověřovat fakta. Televize paní Simoňjanové si je může klidně vymyslet. A k tomu nepotřebujete mít dopisovatele za hranicemi. V této hře oko za oko má Západ více co ztratit.

autor: oso
Spustit audio