Karel Hvížďala: Erdoganova AKP se bojí šéfa německých Zelených Özdemira

11. říjen 2017

Kdyby byl německý šéf strany Zelených Cem Özdemir, který je tureckého původu, v očekávané jamajské koalici ministrem zahraničí, musel by změnit svůj vztah k Turecku, řekl o víkendu jeden z členů Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Jejich poslanec Mustafa Yeneroglu sdělil agentuře DPA: "V tom případě máme před sebou ztracené roky." A dodal: "Cem Özdemir by nebyl v Turecku vnímán jako vyslanec Německa, nýbrž jako někdo, kdo chce provozovat tureckou vnitřní politiku."

Jenže viděno německýma očima právě Cem Özdemir je favoritem na německého ministra zahraničí. Zmíněný turecký poslanec ale vzápětí po Özdemirově kritice dodal, že Erdogan, jako zakladatel realistické politiky, mu přesto, jako představiteli německé politiky, dá šanci.

Šance na změnu směřování německé politiky je samozřejmě malá, změnit se může snad jen rétorika a pan Özdemir by již nemluvil o šéfovi AKP jako v minulosti o diktátorovi. Pan Yeneroglu doslova řekl: "Kdyby pan ministr před návštěvou Turecka používal nekvalifikovaná sdělení, nebude v Turecku vítán."

Proto z pohledu turecké vládnoucí strany by volba šéfa Zelených na post ministra zahraničí byla považována za nešťastnou. Přichází právě v období, kdy se Turecko vehementně snaží o uvolnění napětí mezi oběma státy. Před nedávnem dokonce turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu řekl: "Když vy uděláte jeden vstřícný krok vůči Turecku, my učiníme dva takové kroky vůči Německu."

Německý novinář tureckého původu Deniz Yücel na snímku z roku 2014

Obavy z Erdogana

To řekl přesto, že zároveň tvrdí, že krize mezi oběma zeměmi byla způsobena pouze německou stranou. A v sobotním rozhovoru pro newsmagazín Der Spiegel dodal, že šéf AKP vždy jen reagoval na německé útoky. Podobně se vyjadřují i příslušníci turecké menšiny v Německu, kteří by si z větší části přáli taky uvolnění vzájemných vztahů.

Zvlášť zřejmě proto, že za současné situace se řada zejména tureckých intelektuálů žijících v Německu bojí jezdit i na návštěvy do své původní vlasti, jak mi sami nedávno v Berlíně přiznali. Mluvčí turecké menšiny dodal, že by k uvolnění mělo dojít nehledě na to, kdo je ve funkci německého ministra zahraničí. Jenže obavy z Erdogana mají dokonce i děti tureckých rodičů s německým občanstvím, protože vědí, že by je policie v Turecku mohla zatknout a zneužit k vydírání.

Turecko by rádo takovéto lidi, včetně německých odborníků, kteří byli původně do Turecka pozváni a hned na letišti zatčeni, rádo vyměnilo za generály a důstojníky podezřelé z inscenování puče proti Erdoganovi.

Karel Hvížďala

Situace v Turecku je skutečně velice nebezpečná, protože podle současných zákonů je možné v turecké vazební věznici čekat na obvinění i pět let. A ti, co mají dvě občanství, jako například novinář Deniz Yücel z deníku Die Welt, který je ve vazební věznici již více než 200 dní, jsou skutečně v prekérní situaci. Tohoto novináře nemohl navštívit ani německý konzul.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.