Robert Schuster: Mládí vpřed aneb Bude mít Rakousko nejmladšího premiéra v Evropě?

12. říjen 2017

Téměř po roce čekají Rakušany příští neděli další volby. Zatímco loni zvolili prezidenta, což se po dramatické zápletce podařilo až se zpožděním tři čtvrtě roku, teď půjde o nový parlament, a tím nepřímo i o budoucí vládu.

Stojí také za připomenutí, že výběr prezidenta, kdy proti sobě stáli kandidát podporující silnou Evropu a politik, jenž ji naopak chtěl oslabit, byl svého času považován za téměř osudový střet, pokud jde o další vývoj kontinentu. Takováto dramatická očekávání s nedělními parlamentními volbami spojena nejsou.

To se může jevit jako paradoxní, když se podíváme na jejich výchozí situaci. Za určitých okolností si totiž mohou činit nárok na vítězství až tři strany. Vedle konzervativních lidovců, kteří již nějakou dobu v průzkumech vedou, to jsou i sociální demokraté a pravicově-populističtí Svobodní. A dvě z nich zřejmě také vytvoří budoucí vládu.

Předvolební kampaň v Rakousku

Že by pokračovala stávající velká koalice sociálních demokratů a lidovců, není moc pravděpodobné. Po jedenácti letech společného vládnutí se toto spojenectví vyčerpalo personálně i z hlediska ochoty shodnout se na prioritách. A pokud mezi oběma stranami dosud ještě existovala nějaká elementární důvěra, v posledních dnech se definitivně vytratila.

Ikonou ve 31 letech?

Dosud nevyjasněné okolnosti, za jakých se snažili sociální demokraté negativní kampaní očernit lídra lidovců, ministra zahraničních věcí Sebastiana Kurze, přispěly ke spálení většiny mostů. Staré pravidlo, že je jedno, jak v Rakousku dopadnou volby, neboť z nich nakonec stejně vzejde koalice socialistů a lidovců, tentokrát zřejmě platit nebude.

Heinz-Christian Strache

To otvírá prostor pro Svobodné, kteří by naopak mohli poprvé od roku 2006 opět zasednout ve vládě. A nejenom to.

Na rozdíl od situace před jedenácti lety by si mohli mezi budoucími partnery vybírat, a tím si také diktovat podmínky. Jejich předseda Heinz-Christian Strache již ohlásil zájem obsadit ministerstva zahraničních věcí a vnitra, což byly až dosud domény lidovců.

Sebastian Kurz, lídr rakouských lidovců

Pro jejich předsedu, mladého šéfa diplomacie Sebastiana Kurze by za předpokladu, že volby vyhraje, nebyla jednání se Svobodnými jednoduchá. I proto, že celou svou kampaň postavil na slibu, že vnese do politiky nový styl, ukončí tradiční stranické hašteření a do popředí veškerého rozhodování postaví věcnost a zdravý rozum.

To všechno jsou sice ušlechtilé cíle, ale je otázkou, jestli se mu podaří na pozici budoucího kancléře opustit desítky let zaběhané koleje rakouské politiky. V ní totiž vždycky převažovalo myšlení v úzkých klanových nebo regionálních mantinelech a zájmy celku byly druhořadé.

Hlavním favoritem voleb v Rakousku je ministr zahraničních věcí Sebastian Kurz

Pokud by potenciální kancléř Kurz dokázal tyto zákonitosti skutečně prolomit, mohl by se svými 31 lety vejít nejenom do rakouských dějin, ale stát se i novou ikonou evropské politiky.

autor: rsc
Spustit audio