David Klimeš: Kurz v Rakousku zkrotil Stracheho. Kdo u nás zkrotí populisty?

13. říjen 2017

Pokud jste projížděli v posledních dnes Rakouskem jako já, tak víte, že na vás kouká úplně odevšad. Velké uši, sčesané vlasy dozadu, odhodlaný výraz a heslo „Tun, was richtig ist“, tedy dělat to, co je správné.

Seznamte se: dosavadní ministr zahraničí Rakouska Sebastian Kurz, který vede lidovce k vítězství v nedělních volbách u našich sousedů. Jeho pravděpodobný úspěch však rozhodně není jen záležitostí Rakouska. Ukazuje nám ve střední Evropě, že je možné surfovat na vlně nespokojenosti a populismu, a přitom nesklouznout do extrému. Kéž by i u nás takto politici uměli kočírovat populistickou poptávku voličů.

Všichni za Kurzem

Sebastian Kurz

Asi už jste ty základní ingredience jeho raketové kariéry slyšeli: V pouhých 27 letech ministrem zahraničí, z nouze předseda vládních lidovců a pak razantní vzestup popularity jeho kandidátky před volbami. Ale možná už neznáte podrobnosti, jak umně změnil formu i obsah lidovecké nabídky.

Nejprve forma: Přestože Kurz na vás shlíží v Rakousku prakticky všude, nikde není ani vidu po jeho lidovcích. Na plakátech vás láká kandidátka Kurz 2017, kterou ministr zahraničí utvořil nejen z lidovců, ale i všehochutě populárních nestraníků. Ti všichni pak přísahají právě na Kurze jako lídra. Proti tomu billboardy sociální demokracie, která nyní drží premiérský post, vypadají ospale a staromódně.

Šéf populistických Svobodných Heinz-Christian Strache

Ale nejdůležitější je obsah: Kurz se od počátku věnoval na ministerstvu zahraničí migraci, postupně ale přitvrzoval a nyní jsou některá jeho stanoviska nerozeznatelná od nabídky populistických Svobodných Heinze-Christiana Stracheho. Chce tvrdě omezit migraci, zároveň ale je schopen nabídnout i něco pozitivního, co by pomohlo integraci přistěhovalců. Není možné ho tedy strčit do stejného pytle se Strachem.

Ne Macron, ale Rutte

Nizozemský premiér Mark Rutte po dvě stě dnech od voleb sestavil vládu

V médiích se pravidelně připodobňuje ke konzervativní variantě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ale to je jen povrchní srovnání – jeden ovládl tradiční stranu, druhý si vybudoval nové hnutí. Jeden je konzervativec, druhý levicový liberál.

Mnohem více se Kurz podobá jinému vítězi evropské politiky tohoto roku, a to nizozemskému premiérovi Marku Ruttemu, který konečně po dvě stě dnech od voleb sestavil tamní vládu. Na jaře vykradl spoustu témat a protiimigrační rétoriky populistovi Geertu Wildersovi, až ho nakonec dokázal ve volbách přemoct. A přitom zůstal stále proevropský demokrat.

Okamura bez soupeře

David Klimeš

V Česku také nepochybně vidíme nárůst strachu a populismu mezi voliči. Jenže tu bohužel nemáme žádného Kurze, který by dokázal voliče vyslyšet a zároveň zůstal pevně v proevropském a demokratickém mainstreamu.

A právě proto tu máme onen jasný předvolební vzestup popularity Tomia Okamury. Protože kde schází Kurzové a Rutteové, tak přicházejí ke slovu Stracheové a Wildersové.

Autor je hlavním analytikem týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio