Václav Malý: Prezident by se za slova ve Štrasburku měl omluvit! Krym není uzavřená záležitost

13. říjen 2017

Naši diplomaté teď mají plné ruce práce s urovnáním mezinárodního skandálu. Rozpoutal ho osobní názor prezidenta Miloše Zemana před Radou Evropy ve Štrasburku.

Ruskou anexi Krymu Zeman označil za „fait accompli“, tedy za uzavřenou záležitost. Nový dialog mezi Ruskem a Ukrajinou by podle něj mohl vést ke kompenzaci ve prospěch Ukrajiny. Včera prezident ještě dodal, že se za své osobní výroky ze zásady nikdy neomlouvá.

Prezident není soukromá osoba

„To, co prezident řekl, je špatné a škodlivé,“ myslí si biskup Václav Malý. „Přece nemůže své osobní názory vydávat za něco, co má oficiální ráz. Prezident je v každém okamžiku nejvyšším představitelem státu. Musí tak být obezřetný a nemůže říkat něco, co je v rozporu se zahraniční politikou ČR. Zvlášť v takto citlivé otázce,“ dodává.

„Trvám na tom, že ruská anexe Krymu byla v roce 2014 porušením mezinárodního práva!“ Nic prý na tom nemění ani asi sporné rozhodnutí prvního tajemníka komunistů SSSR Nikity Chruščova v 50. letech. Tehdy totiž Krym přidělil Ukrajině. Nikdo ale nemohl předpokládat, co se stane na začátku 21. století.

Pořád tam umírají lidé

Podle Malého stále platí dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou z roku 1994. Píše se v ní, že se Ukrajina vzdá svých jaderných zbraní a Rusko uznává, že Krym je stále součástí Ukrajiny. Zároveň biskup ale dobře rozumí důvodům, proč Rusko o Krym tak stojí. Je to pro ně symbol kultury, na Krym totiž vždy jezdili významní ruští spisovatelé, vzniklo tam nejedno jejich velké dílo. Proč se o Krymu tady už ale vůbec nemluví?

Tlak ze strany EU totiž polevil a ani zdaleka není tak silný, jaký by prý měl být. „Máme tady sankce, které by měly trvat až do doby, kdy Rusové uznají svůj omyl. Pořád se tam ale válčí, a to by nám nemělo unikat.“ Není možné akceptovat, aby se kterákoli mocnost rozhodla rozšiřovat své území na úkor druhé. „Nemůžeme jen chvíli křičet a pak čekat, až to přestane. Výroky prezidenta Zemana byly velmi nezodpovědné. Měl by se omluvit!“

Nepodněcujme nenávist

Ekonomické protiruské sankce by podle Malého měly pokračovat přesto, že mají opravdu neblahé důsledky hlavně na obyčejné obyvatele. „To ale neříkám, že je třeba proti Rusku podněcovat nenávist. Musíme trvat na platnosti mezinárodních dohod, nebo počkat na novou ukrajinsko-ruskou dohodu o Krymu.“

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio