Gorbačov vyzývá Rusko a USA k jednání o jaderném odzbrojení

13. říjen 2017

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov v komentáři v ruském deníku Rossijskaja gazeta vyzval prezidenty Ruska a Spojených států, aby se sešli a zasadili o utvrzení systému jaderného odzbrojení. Výsledkem společného úsilí obou mocností má být posílení strategické stability a bezpečnosti ve světě.

Gorbačov se obává, že oslabení nebo rozpad dosavadního procesu snižování počtu jaderných zbraní může mít pro celý svět katastrofální následky, přímé i nepřímé.

K takovému vývoji prý může dojít, pokud by Washington a Moskva odstoupily od Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu z roku 1987. Úmluva dvou světových velmocí tehdy vyústila nejen k eliminaci celé jedné třídy jaderných zbraní, ale v konečném důsledku znamenala významnou redukci celého světového atomového arzenálu.

Východiskem je dialog

Pokračováním iniciativy byly smlouvy o snižování počtu strategických útočných zbraní z let 1991 a 2010. Gorbačov ale soudí, že právě dohoda z roku 1987, známá také pod zkratkou INF, je tím nejzranitelnějším článkem v současném smluvním systému odzbrojení.

Z Washingtonu i Moskvy se podle něj ozývají hlasy, které volají po odstoupení od tohoto ujednání kvůli jeho údajnému porušování z obou stran. „Je těžké zvenčí nahlédnout, kolik je na obviněních pravdy. Jasné ale je, že kromě těch technických jsou zde především politické důvody,“ píše Gorbačov.

Gorbačov a Regan při podpisu Smlouvy o likvidaci nukleárních raket středního a kratšího doletu, 1987

A pokračuje tím, že vztahy Ruska a Spojených států se nacházejí v „hluboké akutní krizi, ze které je třeba hledat východisko. Tím je jediný dostatečně vyzkoušený postup, který přinesl pozitivní výsledky – dialog založený na vzájemné důvěře,“ myslí si Gorbačov. Vládce Kremlu a Bílého domu proto vyzývá, aby navzdory nahromaděným problémům, nevraživosti a nedůvěře uspořádali společný summit.

Vůle k dohodě

Přidává také radu z doby svého působení ve vrcholné politice. Michail Gorbačov současným ruským politikům vzkazuje: „Náš dialog se Spojenými státy nebyl lehký ani před třiceti lety. Měl tehdy mnoho odpůrců i kritiků, kteří se mu snažili bránit a svést nás z cesty, na kterou jsme se vydali. Nakonec ale byla rozhodující naše politická vůle a touha po snížení nebezpečí, která je nutná i dnes. To od prezidentů Ruska a Spojených států očekávají jejich spoluobčané i lidé na celém světě“.

Za nezbytné jediný sovětský prezident v historii označuje, aby rusko-americký summit proběhl na nejvyšší oficiální úrovni. Podle něj totiž „není vůbec normální, aby se prezidenti jaderných mocností setkávali jen tak kdesi v kuloárech na mezinárodních akcích“, apeluje Michail Gorbačov na stránkách ruského deníku Rossijskaja gazeta.

autor: thk
Spustit audio